Drevni ajurvedski lekari dobro su znali šta sve može ova blagotvorna biljka: u Indiji, zemlji iz koje potiče, preparatima od njegovih listića i cvetova hiljadama godina leči se i telo i duša
Danas je ova biljka suvereni vladar vrtova i kuhinja, a zbog brojnih blagotvornih svojstava u mnogim kulturama smatra se (i naziva) svetom. Savremena nauka odavno proučava sastav i delovanje bosiljka – iz godine u godinu otkrivaju se nova lekovita svojstva ove aromatične biljke, pa je tako nedavno otkriveno i da stimuliše lučenje insulina.
U studiji u kojoj je učestvovalo 40 ispitanika zajedno s jedinjenima iz esencijalnih ulja – eugenolom, metil-eugenolom i kariofilenom – stimulišu pravilno funkcionisanje beta-ćelija pankreasa koje produkuju insulin.
Ovo istraživanje privuklo je veliku pažnju javnosti i smatra se dobrim početkom u ispitivanju antidijabetskog delovanja bosiljka. No, to nije jedina dobra vest povezana s efektom ove biljke na zdravlje dijabetičara…
Prevenira kardiovaskularna oboljenja
Čaj od listova bosiljka obiluje magnezijumom, elementom od velikog značaja za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja on štiti krvne sudove sprečavajući taloženje holesterola, snižava krvni pritisak i podstiče cirkulaciju krvi, što sve zajedno smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Uz to, antioksidansi iz bosiljka štite srce od delovanja slobodnih radikala, a sprečavajući antioksidativni stres, održavaju vitalnim tkivo ovog organa.
Ublažava infekcije
Supstance koje sadrži eterično ulje bosiljka, pre svih eugenol, moćna su protivupalna sredstva – deluju antibakterijski, antivirusno i antifungalno. Ova biljka se od davnina s velikim uspehom koristi u lečenju brojnih infekcija, ali i kao efikasno sredstvo za snižavanje temperature.
…
OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U #14 MAGAZINA “DIABETIKA”