Ne možete zamisliti život bez čokolade? Naša nutricionistkinja razume vaše muke, pa je pripremila recepte za zabranjene poslastice i odredila količine kojima se s vremena na vreme možete poslužiti.
Recepti za slatkiše od čokolade za dijabetičare
Krckavi kolačići s čokoladom
Suvi sastojci:
80 g integralnog pšeničnog brašna
80 g ovsenih pahuljica (ili 40 g ovsenih + 20 g ražanih + 20 g kornfleksa)
70 g mlevenih pečenih lešnika
30 g termostabilne zamene za šećer
40 g čokolade za dijabetičare
1 kašičica cimeta
Vlažni sastojci:
80 g putera
1 kašika malteksa
1 ravna kašičica sode bikarbone
2 kašike ključale vode
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
Sjedinite sve suve sastojke: brašno, pahuljice, mleveni lešnik i zamenu za šećer. Istopite puter i čokoladu, a zatim dodajte tome kašiku malteksa. U posebnu šoljicu ubacite kačičicu sode bikarbone, koju ćete zatim preliti proključalom vodom. Čim zapeni, dodajte je istopljenom puteru i čokoladi.
Od svih sastojaka napravite jednoličnu smesu. Testo neće biti kompaktno, ali moći ćete da formirate kuglice.
Kašičicom vadite testo i pravite od njega kuglice, koje ćete potom slagati po plehu obloženom pek-papirom.
Pecite ih desetak minuta.
Nutritivne vrednosti za kolačić od oko 30 g: oko 150 kalorija, 3 g proteina, 8 g masti i oko 9,5 g ugljenih hidrata.
Isprobajte i… Čokoladnu tortu sa kokosom
Kolači od čokolade s bademom i čija semenkama
Sastojci:
(mera je šolja za crnu kafu)
1 šolja speltinog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja maslinovog ulja
20 g termostabilne zamene za šećer
jedno jaje
pola kašičice sode bikarbone
četvrtina kašičice soli
kašičica čija semenki
30 g seckane čokolade za dijabetičare
30 g seckanog badema
kašičica mlevenog rogača
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni C. U dubljoj posudi mikserom penasto umutite ulje i zamenu za šećer, a zatim dodajte tome celo jaje pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. U drugoj posudi izmešajte sve ostale suve sastojke: obe vrste brašna, seckani badem, čokoladu, čija semenke, rogač, so i sodu bikarbonu. Suve sastojke postepeno sipajte u vlažnu smesu, a zatim sve dobro promešajte. Pleh obložite pek- papirom, a onda po njemu poređajte loptice od testa, koje ste prethodno nežno pritisnuli te lagano spljoštili. Pecite kolačiće desetak minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi. Ostaviti ih da se hlade postepeno, jer su nežne strukture.
Nutritivne vrednosti za kolačić od oko 40 g: oko 140 kalorija, 0,5 g proteina, 7,4 g masti i 15 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net