Zašto je svest o navikama u ishrani posebno važna ako imate dijabetes?
Imate običaj da se pretrpavate hranom i da se prejedate noću, ili pak jedete kao ptičica i potpuno ste opsednuti tipom i količinom namirnica koje ste pojeli? Ukoliko je neki od odgovora potvrdan, moguće je da spadate u nemali procenat ljudi s poremećajima u ishrani. Iako se ova bolest uglavnom povezuje s tinejdžerkama, istina je da pogađa bilo koga – i muškarce i žene, mlade i stare, bogate i siromašne, ljude iz svih kulturoloških podneblja.
Pročitajte i… Istina o dijabulimiji
A rizik je još veći ako imate dijabetes! Istraživanja pokazuju da su tinejdžeri s dijabetesom tipa 1 pod dvostruko većim rizikom od pojave poremećaja u ishrani od onih koji nemaju dijabetes. A skoriji izveštaji navode da je čak oko 40% ljudi s dijabetesom tipa 2 – pogođeno nekim oblikom poremećaja u ishrani, uključujući prejedanje, grickanje hrane noću i sve ostale poremećaje koji ne spadaju u određenu dijagnozu.
Dijabetes kao faktor rizika
Treba naznačiti da dijabetes ne izaziva poremećaj u ishrani, ali i da određeni aspekti kontrolisanja bolesti vode u ovo stanje. Naime, kontrola bolesti podrazumeva poklanjanje posebne pažnje vrsti i količini unesene hrane, telesnoj težini i vremenu obroka. Ljudi su stoga skloni da određene namirnice počinju smatrati „dobrim“ ili „lošim“. Ishrana u slučaju dijabetesa dodatno je komplikovana, jer hrana se često uzima kao odgovor na nivo glukoze u krvi, a ne na glad. Potreba da se jede i kad se ne oseća glad, a zatim i suzdržavanje i obuzdavanje želje za određenim namirnicama – svakako doprinose umanjenju zadovoljstva koje obično povezujemo s hranom. Glad i slabost povezane s hipoglikemijom navode neke osobe na prejedanje.
Pročitajte i… 8 načina da lakše smršate
Pored uobičajenih načina koji se primenjuju zarad mršavljenja (manje hrane i više vežbanja), osobe koje kao terapiju uzimaju insulin – mogu ga pogrešno koristiti da bi izgubili višak kilograma. Ako se doza insulina smanji, nivo glukoze u krvi raste, a taj višak izbacuje se preko urina. To dovodi do gubitka telesne težine, ali može biti vrlo opasno zbog povećanog rizika od pojave komplikacija.
Kakve su opasnosti?
Osobe s dijabetesom tipa 1 koje pate od poremećaja u ishrani – slabije kontrolišu nivo glukoze u krvi i u većoj su opasnosti od pojave komplikacija povezanih s dijabetesom i preranom smrću. Osobe s dijabetesom tipa 2 i poremećajima u ishrani sklonije su gojaznosti, imaju lošiju kontrolu nivoa glukoze u krvi i pod većim su rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.
Kome se obratiti za pomoć?
Ako imate ovaj problem, morate što pre započeti s terapijom. Odmah se obratite svom lekaru ili savetniku za dijabetes, koji će vas dalje uputiti na stručnjake za poremećaje u ishrani (što su najčešće psiholozi) – kako biste rešili emocionalne probleme koji se kriju iza ovakvih poremećaja. Tu su i nutricionisti, koji će vas posavetovati o načinu ishrane i pomoći vam da ponovo usvojite izbalansirani i raznovrsni jelovnik.
Kako prepoznati poremećaj u ishrani
– Potpuno ste opsednuti hranom i težinom, mnogo više nego što je potrebno da biste držali dijabetes pod kontrolom.
– Preterano brinete o merenju težine.
– Suzdržavate se dok jedete i/ili previše vežbate.
– Često vam se desi da nekontrolisano jedete, tj. da pojedete previše hrane, zbog čega kasnije osećate krivicu.
– Osećate se posramljeno, zgađeno i depresivno kad pojedete više nego što mislite da bi trebalo
– Namerno propuštate insulinske terapije da biste smršali.
– Nivo glukoze u krvi često vam opada usled neredovne ishrane.
– Usled preskakanja ili smanjenja insulinske doze, nivo glukoze često vam skače, pa ste, zbog dijabetesne ketoacidoze, morali biti hospitalizovani u nekoliko navrata.
– Ako ste tinejdžerka, imate neredovne menstrualne cikluse – još nisu počeli, ili su pak prestali.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net