Pitali ste stručnjaka: Imam dijabetes, da li bi trebalo da izbegavam hleb?
O: Ljudi mi često postavljaju ovo pitanje, jer mnogi misle da je reč o štetnoj namirnici. Međutim, pravi izbor hleba može biti zdrav izvor ugljenih hidrata, jer obično sadrži manje ugljenih hidrata i ima niži glikemijski indeks, a više vlakana i nutritijenata nego drugi izvori ugljenih hidrata, poput krekera, pirinča, testenine, krompira i industrijski prerađenih žitarica. Najbolji hleb je onaj zgusnute teksture, s dosta integralnih žitarica i semenki.
PROČITAJTE I… Pravi izbor hleba
Ovi hlebovi imaju više hranjivih sastojaka i vlakana od ostalih, a ako su semenke i žitarice cele, a ne samlevene u brašno – imaju i niži glikemijski indeks. Ako niste ljubitelj celih žitarica i semenki, ili ih zbog problema sa zubima i desnima izbegavate, dobar izbor je integralni hleb od prirodno fermentisanog testa. Integralne žitarice pomažu pri mršavljenju ili u održavanju normalne telesne težine, a i bogat su izvor vitamina i minerala. Uz ovakav hleb, lako ćete povećati njihov udeo u svakodnevnoj ishrani.
Pišite nam i vi!
Ivana Đurović,
nutricionistkinja
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net