Budući da se ekstremni režimi detoksikacije ne preporučuju osobama s dijabetesom, jer mogu uticati na kontrolu šećerne bolesti, nutricionistkinja Ivana Đurović savetuje vas kako da prilagodite jelovnik detoks programu – a da pritom ne ugrozite zdravlje.
PONEDELJAK
Doručak: parče pite od praziluka sa susamom, kefir.
Užina: mandarina.
Ručak: sočivo sa suvim mesom, salata od pečene paprike s belim lukom, parče hleba od integralnog brašna.
Užina: detoks napitak od krastavca.
Večera: oslić u foliji sa začinskim biljem, salata od brokolija s limunovim sokom, lanenim uljem i semenkama suncokreta i golice.
UTORAK
Doručak: kuvano jaje, pavlaka, šnita pečenice, crni čaj.
Užina: milkšejk sa surutkom.
Ručak: čorba od bundeve s mesom, prepečeno parče hleba od integralnog brašna iseckano na kockice (kao kruton), salata od krastavca, belog luka i kiselog mleka.
Užina: kivi.
Večera: meksička salata od kukuruza šećerca, crnog pasulja i crvene paprike s komadićima tunjevine.
SREDA
Doručak: mladi sir (manje parče), skuša oceđena od ulja, parče ražanog hleba, čaj od lavande.
Užina: banana.
Ručak: kelj s junetinom, ajvar, parče hleba od integralnog brašna.
Užina: detoks napitak od pomorandže
Večera: punjeni šampinjoni, salata od rukole s čeri paradajzom, prelivena susamovim uljem.
PROČITAJTE I… Detoks & dijabetes: Idu li zajedno?

Foto: Guliver/Thinkstock
ČETVRTAK
Doručak: namaz od susama, dve šnite ćureće šunke, manja integralna kifla, crni čaj.
Užina: sladoled od mešanog jagodičastog voća s nanom.
Ručak: tikvice punjene junećim mesom i sojinim komadićima, salata od cvekle i kima.
Užina: pomorandža.
Večera: detoks salata.
PETAK
Doručak: namaz od humusa, nekoliko šnita pečenice, prepečeni raženi hleb, zeleni čaj.
Užina: rendana jabuka s rendanom šargarepom posuta cimetom.
Ručak: pljeskavica od pasulja, salata od kiselog kupusa i aleve paprike, zemička od integralnog brašna.
Užina: mandarina.
Večera: lignje na žaru, salata od barenog karfiola, blitve i belog luka s prepečenim susamom, prelivena bundevinim uljem.
SUBOTA
Doručak: omlet (od jednog jajeta) s mladim sirom i seckanim prazilukom, parče integralnog hleba, kefir.
Užina: kompot od jabuke sa zaslađivačem
Ručak: dinstano belo meso, integralni pirinač s bundevom, salata od kiselog krastavca i mirođije.
Užina: detoks napitak od cvekle i đumbira.
Večera: grilovano povrće (plavi patlidžan, tikvice, crvena i zelena paprika, paradajz, crni i beli luk) s komadićima grilovanog lososa.
NEDELJA
Doručak: ovsena kaša s mlevenim lešnikom, lanenim semenom i suvim grožđem, mleko.
Užina: pečena jabuka sa suvim brusnicama.
Ručak: skuša na žaru, dinstana boranija, parče crnog hleba, salata od kelerabe.
Užina: sok od ceđenog crvenog grejpfruta.
Večera: grilovani dimljeni tofu sir, zelena salata s limunovim sokom i maslinovim uljem, paradajz-sok s celerovom grančicom.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net