Alkohol može doprineti snižavanju nivoa šećera u krvi, ali način na koji se to dešava vrlo je nepredvidiv i nestalan, te se svakako ne može smatrati pouzdanim načinom kontrolisanja glukoze. Alkohol utiče na sposobnost jetre da podigne nivo glukoze u krvi i može prouzrokovati hipoglikemiju (pad šećera u krvi). Zapravo je vrlo teško predvideti kad bi usled alkohola moglo doći do hipoglikemije.
Ponekad se to desi tokom narednog dana. A kad se alkohol meša sa zaslađenim napicima (sokovima ili gaziranim pićem), ili se pije uz jela bogata ugljenim hidratima, nivo šećera u krvi u početku može da raste, ali kasnije i naglo da padne. O tome naročito treba da vode računa osobe koje uzimaju lekove za snižavanje nivoa glukoze u krvi, što mogu dovesti do hipoglikemije, kao što su sulfonilureja ili insulin.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net