"Dijabetes" magazin
  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Dijabetes info
Ječmena trava: snižava šećer i štiti pankreas
10 brzih rešenja za opstipaciju
Dijabetes & predrasude
Sezona je druženja i… izazova za glikemiju
Dijabetes uzrokuje glavobolju
Ublažite nuspojave antidijabetika
HIPOGLIKEMIJA: Sve što treba da znate
Diabetiker vitamine – Vaša dnevna doza zdravlja
Dijabetološki savez Srbije pokrenuo kampanju ,,770.000″
Sprečite insulinsku rezistenciju i živite duže!

"Dijabetes" magazin

Vodič za lakši život sa šećernom bolešću

  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Dijabetes infoSaveti

Faktori rizika za nastanak gangrene

September 13, 2017

Zbog smanjene ishranjenosti, tkivo postaje pogodno tlo za razvoj bakterija, pa je i najmanja ranica na stopalu dijabetičara potencijalni ”okidač” za nastanak gangrene, a rizik se povećava ukoliko bolest traje duže od deset-petnaest godina, ako već postoje kardiovskularna, oftalmološka i bubrežna oboljenja, koštani deformiteti stopala, prethodne ulceracije i amputacije, promene na noktima, ili one nastale usled izloženosti pritisku, kao i suženje perifernih arterija. Do ovog teškog i ozbiljnog stanja može doći i ako postoji veliko suženje u arterijama nogu, usled čega se znatno smanjuje dotok krvi u stopala, pa tkivo postepeno odumire.

KAKO SE PREPOZNAJE

Vrlo jednostavno se može uočiti posmatranjem obolelog mesta: koža iznad zahvaćenog tkiva poprima nezdravu, tamnu, gotovo crnu boju. Da bi se ustanovilo koliko se bolest proširila, kao i da li je zahvatila kosti, koriste se dijagnostičke metode kao što su rendgen i dopler, dok se u slučaju sumnje na začepljenje perifernih sudova uključuje angiografija.

TRI VRSTE

Prema načinu ispoljavanja i širenja, razlikuju se tri vrste gangrene:
Suva gangrena nije posledica bakterijske infekcije, već smanjenog dotoka krvi usled slabe prohodnosti krvnih sudova (ishemija). Delovi stopala ostaju bez kiseonika, počinju da odumiru i poprimaju tamnu boju, a pacijent povremeno oseća nesnosan bol u nozi u kojoj je arterija sužena. Uvek postoji opasnost od toga da suva gangrena pređe u vlažnu, što je znak da je nastupila infekcija.
Vlažna gangrena nastaje kad u ranici, žulju ili ulceraciji na stopalu nastane bakterijska infekcija. Povreda poprima tamnu boju, iz njenog središta cedi se gnoj i širi se neprijatan miris, dok je okolno tkivo crveno i oteklo.
Gasna gangrena se razvija iz vlažnog oblika a izazivaju je anaerobne bakterije usled čijeg se delovanja u tkivu stvaraju gasovi. Vrlo brzo se širi i uništava okolno tkivo, praćena je visokom temperaturom i zahteva hitno lečenje.

 

VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Faktori rizika za nastanak gangrene was last modified: September 13th, 2017 by Aleksandra Dudvarski
dijabetes i oboljenjagangrena
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Idealan ručak: Pastirska pita od šampinjona
next post
Poznati travari savetuju kako zaštiti srce

Informišite se još

AMINALON – KONAČNO U SRBIJI I REGIONU!

Kuglice s rogačem

U novoj ste vezi?

Šta je to DUPLI DIJABETES

Menopauza i dijabetes

Sačuvajte vid – uprkos dijabetesu!

Supernamirnice za osobe s dijabetesom

Vreme je da zauvek ugasite tu cigaretu!

Strong Nature Antistres formula NOĆ – formula...


Potražite na kioscima

Oglašivači

Najnovije na sajtu!

  • Dijabetes #49: Prelistavamo novi broj!

  • Ječmena trava: snižava šećer i štiti pankreas

  • Umotajte u… papir!

  • 10 brzih rešenja za opstipaciju

  • Dijabetes vas umara?

  • Dijabetes & predrasude

  • Sezona je druženja i… izazova za glikemiju

  • Dijabetes uzrokuje glavobolju

  • Ublažite nuspojave antidijabetika

  • HIPOGLIKEMIJA: Sve što treba da znate

Ishrana dijabetičara

  • Ječmena trava: snižava šećer i štiti...

    May 7, 2022
  • Umotajte u… papir!

    May 6, 2022
  • 10 brzih rešenja za opstipaciju

    May 5, 2022

@2017 - Dijabetes magazin. All Right Reserved.


Back To Top