Američki eksperti su makrobiotičku ishranu svrstali u dvadeset najboljih dijeta za šećernu bolest. Homeopatski lekovi pak poboljšavaju psihofizički status i bolje regulišu dnevne vrednosti glikemije.
Klasična terapija lekovima nezamenljiva je u tretiranju dijabetesa, ali iskustvo pokazuje da i brojne metode alternativne medicine mogu ublažiti simptome bolesti i poboljšati imunitet, te tako sprečiti moguće komplikacije šećerne bolesti. Posebna ishrana i filozofija života, što podrazumeva makribiotika, kao i homeopatski lekovi – odlična su dopuna uobičajenoj terapiji.
Navodeći da dijabetes tipa 2 obično počinje metaboličkim sindromom, dr Nina Bulajić, specijalista medicinske mikrobiologije i terapeut tradicionalne medicine iz oblasti makrobiotike, objašnjava da se ovaj sindrom, osim poremećaja šećera i masnoća u krvi, karakteriše povećanim obimom struka, pa nije teško zaključiti da prekomerno uhranjenim osobama, onima s indeksom telesne mase iznad 25 kg/m2, preti velika opasnost da obole od dijabetesa.
Opasniji je šećeri nego mast
„Kad postoji višak masnog tkiva, u organizmu se luče ćelijski medijatori koji povećavaju otpornost ćelija na insulin i podstiču lučenje insulina, glavnog hormona u metabolizmu. Ako se u tom stadijumu ne smanji telesna masa, nastaju hronično zapaljenje niskog stepena, dijabetes i promene na krvnim sudovima, koje su osnovni uzrok teških posledica ove bolesti. Zato je pravilna ishrana, ona koja vodi ka normalizaciji telesne mase, ključni faktor u sprečavanju dijabetesa, ali i u regulisanju metabolizma kod ljudi koji već uzimaju terapiju za dijabetes“, kaže ona, ističući da su američki eksperti, rangirajući razne načine ishrane karakteristične za stanje dijabetesa, makrobiotičku ishranu uvrstili u prvih dvadeset najboljih dijeta za ovu bolest.
PROČITAJTE I… Kako da sami proverite svoje zdravlje?
Ona je slična poznatim dijetama za dijabetes, poput one mediteranske, jer uključuje hranu životinjskog porekla, ali bez mlečnih proizvoda. Takođe, podseća na vegetarijansku, budući da se u njoj pretežno koriste namirnice biljnog porekla. Ovaj način ishrane, kako kaže naša sagovornica, zasnovan je na celim namirnicama, po mogućstvu – onim organskim, neprskanim (žitarice i njihovi proizvodi, povrće, belo meso, riba, mahunarke, pasulj, sočivo, soja i njeni proizvodi, voće, koštunjavi plodovi, semenke, kvalitetna ulja i začini).

Foto: Guliver/Thinkstock
Kako ističe dr Nina Bulajić, bilo je mnogo nedoumica vezi s vrstama ugljenih hidrata koji se preporučuju u slučaju dijabetesa, ali je na kraju ustanovljeno da je zamena glukoze fruktozom štetna, te da je najvažnija brzina apsorbovanja šećera u krvotoku.
„Tako se razlikuju tzv. sporogorući od brzogorućih ugljenih hidrata. Ovi drugi su veoma zastupljeni u raznim industrijskim proizvodima, poput čokolade, keksa, grickalica i slično. Šećera ima i u proizvodima u kojima ih ne očekujemo, pa treba dobro čitati deklaracije. Jedan od najvećih problema današnjice jeste zavisnost od koncentrovanih šećera, naročito kad su u pitanju mladi. Opasan skriveni izvor jesu i zaslađena gazirana bezalkoholna pića, a treba imati u vidu da su glavni uzrok prekomerne uhranjenosti šećeri, a ne masti“, ističe ona.
Makrobiotika deluje antizapaljenski
Za razliku od ove, makrobiotička ishrana pruža obilje prirodnih šećera, pretežno u formi složenih, sporogorućih ugljenih hidrata. Oni se postepeno razlažu u probavnom sistemu i polako apsorbuju kroz crevni zid. Vlakna, kojima je ova dijeta bogata, takođe pomažu da šećer uđe u krvotok optimalnom brzinom, kako bi nivo glukoze i insulina u krvi bio u okvirima poželjnih vrednosti.
Iako poznata kao ishrana s niskim procentom masti, makrobiotika, zahvaljujući raznim vrstama semenki, koštunjavih plodova i hladnoceđenih ulja, omogućava adekvatno snabdevanje organizma različitim vrstama masnih kiselina.
SAZNAJTE I… Zašto ne možete da smršate
„Količinu ugljenih hidrata i masnoća u makrobiotici treba dozirati prema telesnoj masu i laboratorijskim nalazima. Obilje i raznovrsnost povrća – i nešto manje voća – čini odličan izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Makrobiotička ishrana svojom raznovrsnošću i umerenošću deluje detoksikaciono i antizapaljenjski, što je od ključnog značaja u sprečavanju i lečenju ne samo dijabetesa tipa 2 već i dijabetesa tipa 1, te svih hroničnih oboljenja“, naglašava dr Bulajić.
Homeopatski lek nije zamena za onaj klasični
U homeopatiji se proces traganja za lekom naziva repertorizacija, a često traje i po nekoliko sati.
Primarijus dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i diplomirani homeopata, govoreći o homeopatskoj terapiji za dijabetes, kaže da se u homeopatiji, za razliku od klasične medicine, lekovi ne primenjuju šematski.
Drugim rečima, svaki pacijent ima drugačiju terapiju. To znači da se homeopata, prema svim dobijenim podacima o pacijentu i njegovim individualnim karakteristikama, odlučuje za određeni lek.
„Homeopata će pacijentu prepisati lek, podučiti ga o načinu i vremenu uzimanja, kao i o higijensko-dijetetskom režimu u toku lečenja. Takođe, dogovoriće se s pacijentom i o kontrolama. Podrazumeva se da pacijent ostaje na dotadašnjoj klasičnoj terapiji za dijabetesa, uz redovne kontrole glikemije i redovne lekarske kontrole koje mu preporuči endokrinolog-dijabetolog“, kaže ona, pojašnjavajući da se od homeopatskog leka može očekivati stabilizacija psihofizičkog statusa i bolja regulacija dnevnih vrednosti glikemije, uz eventualno smanjenje antidijabetičnih lekova ukoliko je pacijent na peroralnoj terapiji.
A kad su u pitanju pacijenti na insulinu, navodi da homeopatija ne može nadoknaditi insulin koji nedostaje organizmu, ali može doprineti stabilizaciji celog organizma, te tako preduprediti, odložiti ili umanjiti eventualne komplikacije dijabetesa, te, zavisno od reakcije samog organizma, pozitivno delovati na insulinorezistenciju.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net