Užitak u hrani zagarantovano je veći ako znate da je ono što jedete zdravo, te da vam pomaže u dugoročnom održavanju celokupnog zdravlja. Da bi vam hrana bila što bolji saveznik u kontrolisanju dijabetesa i izbegavanju komplikacija, ponekad je dovoljno da uobičajene namirnice zamenite zdravijom – a jednako ukusnom alternativom.
UMESTO KVASCA
KORISTITE PSILIJUM! Bez obzira na sva pozitivna svojstva, kvasac može uzrokovati nadimanje i druge zdravstvene probleme, te stoga, ukoliko želite da napravite domaći hleb ili neko drugo pecivo – najbolje bi bilo da umesto njega koristite psilijum. Može se naći u vidu praha, semenki i ljuspica, a ima ga i u kapsulama. Prah je finije teksture, pa se pretežno koristi za pripremu torti, kolača… Jednа studijа utvrdila je dа uzimаnje pet grаmа psilijuma dnevno može pomoći pаcijentimа s dijаbetesom tipa 2 da kontrolišu nivo šećerа u krvi. Osim toga, ljuspice ove biljke bubre u crevima upijajući vodu i povećavajući svoj obim 35 do 50 puta, čisteći tako naslage iz creva i vezujući za sebe toksine koji se izbacuju sa stolicom.
PROČITAJTE I… Žitarice i dijabetes: Da li ih treba izbegavati?
UMESTO TESTA
ZA PICU KORISTITE PODLOGU OD KARFIOLA, koja se priprema bez brašna. Glikemijski indeks karfiola je nizak, što znači da se šećer oslobađa polako i ne dovodi do naglih skokova glukoze u krvi. U blenderu iseckajte polovinu veće glavice karfiola, sve dok se ne pretvori u granulice veličine pirinča. Potom zagrejte vodu do ključanja, pa pripremljeni, iseckani karfiol nakratko blanširajte u kipućoj vodi. Potrebno je oko dva do tri minuta. Potom ga zamotajte u gazu i dobro iscedite preostalu vodu. Pomešajte s dva belanceta i dodajte so, origano i začine po želji, a zatim sve ravnomerno rasporedite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
UMESTO ŠPAGETA
KORISTITE ŠPAGETE OD TIKVICA – garantujemo da će vam se dopasti!
Za jednu porciju ovog jela dovoljne su vam dve tikvice srednje veličine. Prvo ih ogulite i operite, a potom ih isecite u rezaču za povrće na tanke trake koje izgledaju poput špageta. Možete ih poslužiti sirove ili skuvane na laganoj vatri.
Nakon što isečete sirove tikvice, prelijite ih sokom od pola limuna i ostavite da se mariniraju pet minuta. Budući da je njihova aroma veoma blaga, možete ih kombinovati s različitim namirnicama, poput bosiljka, belog luka, paradajza, avokada ili maslinovog ulja.
UMESTO KROMPIRA
ZA PRIPREMU PIREA KORISTITE ČIČOKU. Osnovna razilka između ove dve namirnice jeste različit sastav krtole. Krtola običnog krompira sastoji se od skroba, dok čičoka sadrži polisaharid inulin, koji snižava nivo šećera u krvi, te se stoga preporučuje gojaznim ljudima i dijabetičarima. Sadrži mnogo hranljivih materija i izuzetno je lekovita, te podiže imunitet. Normalizuje metabolizam i eliminiše toksine iz organizma.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net