Leto je idealan period da za obrok izaberete osvežavajuće salate, koje se lako prave, a dovoljno su site i nutritivno zadovoljavaju sve vaše potrebe!
Salata od brokolija, kinoe i feta sira (21 g UH)
Sastojci:
300 g brokolija
1 veza rotkvica
100 g skuvane kinoe
50 g feta sira
50 ml jogurta
1 kašika soka od limuna
so, biber
peršunov list
razne klice
Priprema:
Skuvajte brokoli i kinou pa ih sjedinite kad se ohlade. Rotkvice očistite i isecite na kriške te ih dodajte brokoliju i kinoi. Napravite sos od jogurta i limuna kojim ćete preliti povrće. Iseckajte feta sir na kocke, dodajte ga salati i začinite je biberom i solju. Salatu možete ukrasiti peršunovim i celerovim listićima ili dodati kašiku bilo kojih klica.
Dovoljno za dve porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: 210 kalorija, 12 g proteina, 10 g masti, 21 g ugljenih hidrata (skoro 85% su spororesorbujući UH, koji ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi)
Šarena salata sa sremušem i tunjevinom (9,9 g UH)
Sastojci:
1 veza sremuša
1 veza mladog crnog luka
1 veza rotkvica
1 šargarepa
100 g crvenog pasulja
100 g čeri paradajza
100 g tunjevine
maslinovo ulje, morska so, biber po ukusu
jabukovo sirće, po želji
Priprema:
Izrendajte šargarepu i iseckajte rotkvice na tanke listiće. Mladi luk i sremuš iseckajte na trake. Sve sipajte u činiju i izmešajte. Dodajte skuvani kukuruz i pasulj te oceđenu tunjevinu. Polako sjedinite. Začinite maslinovim uljem, po ukusu posolite i pobiberite.
Po želji možete dodati jabukovo sirće.
Salata je za četiri porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: 190 kalorija, 15,4 g proteina, 9 g masti, 9,9 g ugljenih hidrata
JOŠ RECEPATA POTRAŽITE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net