Regulišu šećer u krvi i holesterol, sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti… Zato smo napravili od njih ukusne poslastice s manje ugljenih hidrata. Naravno, budite umereni i ograničite porcije.
Poslastice sa kruškama
Kruška sa sosom od vanile
Sastojci:
4 manje kruške
sok od jednog limuna
pola kašičice mlevenog cimeta
pola kašičice muskatnog oraščića
30 g termostabilne zamene za šećer
malo šećera u prahu
4 kašičice slatke pavlake
malo ekstrakta vanile
PROČITAJTE I… Obožavate čokoladu? Ovo su recepti za vas!
Priprema:
Oljuštite kruške i isecite ih na kockice. U dubljoj činiji izmešajte komadiće kruške s limunovim sokom, mirišljavim začinima i termostabilnom zamenom za šećer, a zatim to podelite na četiri dela. Sipajte masu u keramičke posudice, gde će se kruškice peći u ugrejanoj rerni na 180 stepeni C, oko 30 minuta. Bitno je da kruške dobiju lepu boju i da ne zagore.
Slatku pavlaku pomešajte s malo ekstrakta vanile, a zatim tim sosom prelijte zapečene kruške.
Dobijena količina dovoljna je za četiri porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: 110 kalorija, 1 g proteina, 4,9 g masti i 15 g ugljenijh hidrata.
ISPROBAJTE I… Srobe- Dijetalni sladoled
Kompot od krušaka s orasima
Sastojci:
3 manje kruške
sok od jednog limuna
30 g termostabilne zamene za šećer
50 g oraha
Priprema:
Kruške oljuštite pa ih skuvajte. Kruškino meso stavite u blender, a zatim mu dodajte limunov sok i termostabilnu zamenu za šećer. Sve to izmiksajte malo krupnije, a zatim dobijenu masu sipajte u prikladne staklene šolje i ukrasite krupno seckanim orasima, te tankim listom isečene kruške.
Dobijena količina dovoljna je za tri porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: oko 160 kalorija, 4 g proteina, 9 g masti i 14 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net