Ukoliko zbog promene vremena osećate pospanost, glavobolju, vrtoglavicu, slabost, nervozu te bolove u kostima, zglobovima i postoperativnim ožiljcima – znajte da niste jedini! Evo recepata koji će vam pomoći da se osećate zdravije i vitalnije.
Kaša od prosa s kurkumom
Sastojci:
50 g prosa
30 g mesnate slanine
malo ulja
1 kašičica semenki suncokreta
kurkuma
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Proso najpre potopite u hladnu vodu, a zatim ga ostavite da prenoći, ili da ostoji barem dva sata. Tu vodu prospite, a zatim properite proso u nekoliko voda. Nalijte novu vodu (u razmeri 1 : 3), te ostavite proso da se kuva. Potom ga ocedite i sipajte u činiju da se prohladi. Zagrejte ulje u tiganju da ispečete slaninicu iseckanu na kockice. Izvadite pečenu slaninu, a u dobijenoj masnoći malo prepecite semenke suncokreta. Sipajte slaninicu i semenke preko prosa, a zatim začinite to kurkumom.
Dobijena količina dovoljna je za 2 porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: 260 kalorija, 6 g proteina, 13 g masti, 19 g ugljenih hidrata.
Ćufte od pasulja
Sastojci za sos od luka:
300 g crnog luka
30 g masti
pola kašičice soli
jedna kašičica mlevene ljute začinske paprike
sitno seckani peršun
ISPROBAJTE I…
Sastojci za ćufte:
150 g pasulja tetovca
100 g očišćenog praziluka
20 g masti
1 kašičica soli
1 puna kašičica mlevene slatke začinske paprike
sitno seckani peršun
Priprema:
Pasulj nalijte hladnom vodom i ostavite ga da odstoji preko noći. Tu vodu prospite pa nalijte novu, a zatim kuvajte pasulj do vrenja. Smanjite vatru i kuvajte ga u polupoklopljenoj šerpi dok mu se zrna ne počnu raspadati. Procedite.
U drugoj šerpi zagrejte mast pa na njoj propržite sitno iseckani praziluk s dodatkom soli. Kad praziluk omekša, dodajte mu skuvani i proceđeni pasulj, koji ćete potom malo izgnječiti. Zatim ubacite u to začinsku papriku i peršun, pa sve dobro izmešajte da dobijete kompaktnu masu. Poklopite to pa ostavite da se malo stegne u frižideru.
Za to vreme, kratko prodinstajte na masti crni luk isečen na rebarca. Zalijte ga s malo vode, pa u njegov sostavljajte ćuftice koje ćete praviti od prethodno pripremljene mase. Ćuftice pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, dvadesetak minuta. Ćufte treba da se zapeku s gornje strane, a sos od luka da se ukrčka. Služite toplo jelo, obilno posuto sitno seckanim peršunom.
Dobijena količina dovoljna je za 12 ćuftica.
Nutritivna vrednost po ćuftici: 90 kalorija, 3 g proteina, 4 g masti, 8 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net