Evo predloga kako da uštedite! Sami pripremajte hleb, jela koja kuvate u većoj količini zamrzavajte po obrocima, a ostatke ne bacajte već od njih napravite neko novo jelo – čorbu, paštetu ili namaz
1
Domaći integralni hleb
Sastojci: 100 g pšeničnog brašna, 200 g ražanog brašna, 300 g mekog speltinog brašna, kašičica morske soli, 1 prašak za pecivo, 2 vrhom pune kašike raznih semenki (suncokret, lan, susam, golica…), 3 dl kiselog mleka, 2 do 2,5 dl mlake vode, 4 kašike maslinovog ulja
U dubljoj posudi pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte one vlažne, i mutite pet minuta mikserom na koji ste stavili spiralne nastavke. Počnite s minimalnom brzinom, pa je postepeno pojačavajte. U posudi za pečenje obloženoj pek-papiirom formirajte veknu.
Zasecite hleb po površini i ostavite ga da odmori oko 30 minuta. Pecite ga u zagrejanoj rerni (na 200 stepeni C) oko sat vremena. Potom ga umotajte u pamučnu krpu, a posle 15 minuta prebacite ga u plastičnu kesu. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Ovako pripremljen hleb može ostati mekan i ukusan i po nekoliko dana.
Nutritivne vrednosti za parče od oko 40 g: 88 kcal, 3,5 g proteina, 3 g masti, 19,9 g UH
2
Namaz od krem sira
Sastojci: 100 g krem sira, iseckan komad praziluka (oko 10 cm, 70 g), sardina iz konzerve (oceđena od ulja), malo soli i bibera
Sve sastojke dobro izmešajte dok ne dobijete kremastu masu. Podelite masu na dva dela. U drugu ćete dodati kašiku ajvara.
Nutritivne vrednosti za porciju od oko 40 g: 160 kcal, 10 g proteina, 11,9 g masti, 1,1 g UH
Nutritivne vrednosti za porciju od oko 40 g s ajvarom: 195 kcal, 12 g proteina, 12,3 g masti, 1,8 g UH
3
Pileći potaž
Sastojci: 250 g pilećeg belog mesa, 2 veće šargarepe, koren celera, paštrnak, komad praziluka, peršunov list, malo maslinovog ulja, so, biber.
Iseckajte belo meso i povrće. Iseckan raziluk izdinstajte na malo maslinovog ulja. Kad omekša, dodajte meso i kratko prodinstajte da se na površini uhvati korica. Dodajte ostalo povrće, kratko dinstajte, pa dospite vodu. Kad se skuva, izvadite belo meso i ⅓ povrća, pa ostavite sa strane. Ostalo povrće izblendirajte, napravite potaž i pospite sitno seckanim peršunom.
Nutritivne vrednosti za porciju od oko 220 g: 128 kcal, 5,5 g proteina, 3,3 g masti, 7,7 g UH
…
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net