Dobro je poznato da pravilna ishrana može biti najbolji saveznik u lecenju šecerne bolesti. Zašto onda ne biste kreirali jelovnik koji odgovara vašem stilu života i vašem ukusu? Neka vam sledeće smernice olakšaju početne korake.
PRAVA KOMBINACIJA
Polovinu tanjira ispunite povrćem ili salatom koja ne sadrži skrob, cetvrtinu rezervišite za namirnice poput posnog mesa, piletine ili ribe, a ostatak popunite ugljenim hidratima s niskim glikemijskim indeksom (kinoa, soja, integralni hleb, povrće koje sadrži skrob…).
IDEALNA KOLIČINA
Da biste na brzinu odredili velicinu porcije za skrobno povrce, žitarice, cerealije ili sveže voce, neka vam kao mera posluži skupljena pesnica. Količina posnog, kuvanog mesa za glavni obrok treba da odgovara veličini vašeg dlana.
RASPOREDITE RAVNOMERNO
Da biste nivo glukoze u krvi održavali stabilnim, obroke tokom dana morate rasporediti ravnomerno. Ako vam odgovara da jedete samo tri puta dnevno, užinu uzimajte s glavnim obrokom. Na primer, voće koje biste pojeli oko 10 sati pre podne ukljucite u doručak, a jogurt koji biste užinali tokom popodneva popijte tokom ručka.
AKO NEMATE VREMENA…
Ako tokom radne nedelje nemate vremena da kuvate zdrave obroke, najbolje bi bilo da vikendom pripremate više hrane, koju ćete potom odložiti u frižider ili zamrzivač. Odmrzavajte po potrebi – i koristite ih samo kad nemate vremena za kuvanje.
UŽINAJTE
Za užinu uzimajte sveže voce ili jogurt s malo mlečne masti. Ako je vaša užina industrijski zapakovana, treba da sadrži oko 120 kalorija i približno 15 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net