"Dijabetes" magazin
  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Dijabetes info
Dijabetes će uskoro postati izlečiv?!
Jeste li čuli za dijabetes tipa 3?
IZABERI DA TE ČUVA NAJJAČI! A-LIXIR® 400 PROTECT:...
Razbijanje mitova: Da, savetuju vas pogrešno!
Da li ste i Vi INN žena?
Od dijabetesa tipa 2 boluju i deca
Najvažnija pravila – sve što ste hteli da...
Najnovija otkrića u borbi s dijabetesom!
Budi deo naše pobede!
Pitali smo stručnjaka

"Dijabetes" magazin

Vodič za lakši život sa šećernom bolešću

  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Ishrana

Jelovnik po vašoj meri: Kako se pravilno hraniti?

August 14, 2017

 
 
Dobro je poznato da pravilna ishrana može biti najbolji saveznik u lecenju šecerne bolesti. Zašto onda ne biste kreirali jelovnik koji odgovara vašem stilu života i vašem ukusu? Neka vam sledeće smernice olakšaju početne korake.
 

PRAVA KOMBINACIJA

Polovinu tanjira ispunite povrćem ili salatom koja ne sadrži skrob, cetvrtinu rezervišite za namirnice poput posnog mesa, piletine ili ribe, a ostatak popunite ugljenim hidratima s niskim glikemijskim indeksom (kinoa, soja, integralni hleb, povrće koje sadrži skrob…).
 
IDEALNA KOLIČINA
Da biste na brzinu odredili velicinu porcije za skrobno povrce, žitarice, cerealije ili sveže voce, neka vam kao mera posluži skupljena pesnica. Količina posnog, kuvanog mesa za glavni obrok treba da odgovara veličini vašeg dlana.
 
RASPOREDITE RAVNOMERNO
Da biste nivo glukoze u krvi održavali stabilnim, obroke tokom dana morate rasporediti ravnomerno. Ako vam odgovara da jedete samo tri puta dnevno, užinu uzimajte s glavnim obrokom. Na primer, voće koje biste pojeli oko 10 sati pre podne ukljucite u doručak, a jogurt koji biste užinali tokom popodneva popijte tokom ručka.
 
AKO NEMATE VREMENA…
Ako tokom radne nedelje nemate vremena da kuvate zdrave obroke, najbolje bi bilo da vikendom pripremate više hrane, koju ćete potom odložiti u frižider ili zamrzivač. Odmrzavajte po potrebi – i koristite ih samo kad nemate vremena za kuvanje.
 
UŽINAJTE
Za užinu uzimajte sveže voce ili jogurt s malo mlečne masti. Ako je vaša užina industrijski zapakovana, treba da sadrži oko 120 kalorija i približno 15 g ugljenih hidrata.
 
 

VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Jelovnik po vašoj meri: Kako se pravilno hraniti? was last modified: August 14th, 2017 by Aleksandra Dudvarski
dijabetes i zdravljeishrana i zdravlje
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Rušimo najčešće mitove o dijabetesu!
next post
Isprobajte lava kolač!

Informišite se još

Oslić u sosu od povrća

Sedmodnevni jelovnik za početnike

Čorba od pasulja s paradajzom

Punjeni šampinjoni s mocarelom

Ispribajte: Pita sa sirom i pekmezom

Kolač s borovnicama i STEVIJOM

Voće nije zabranjeno!

10 načina da održite kontinuitet u mršavljenju

Pametne zamene


Ostavite komentar Otkaži odgovor

Potražite na kioscima

Oglašivači

Najnovije na sajtu!

  • Prelistavamo novembarsko-decembarski broj: Dijabetes #33

  • Obuzdajte žudnju za slatkišima!

  • Čoko savršenstvo

  • Smem li jesti suvo voće?

  • Top 10 čajnih mešavina za dijabetičare

  • Suočili ste se s dijagnozom… Šta sad?

  • Zbog dijabetesa ste pod stresom?

  • Dijabetes će uskoro postati izlečiv?!

  • Jeste li čuli za dijabetes tipa 3?

  • IZABERI DA TE ČUVA NAJJAČI! A-LIXIR® 400 PROTECT: Srpska tehnološka inovacija, domaća investicija – ispred Evrope

Ishrana dijabetičara

  • Čoko savršenstvo

    Oct 24, 2019
  • Smem li jesti suvo voće?

    Oct 24, 2019
  • Top 10 čajnih mešavina za dijabetičare

    Oct 24, 2019

@2017 - Dijabetes magazin. All Right Reserved.


Back To Top