Kako zdrava ishrana ne mora ujedno biti i skupa, nutricionistkinja Ivana Đurović potrudila se da napravi predlog jelovnika s obrocima čija okvirna vrednost ne prelazi 200 dinara. Evo njenih saveta …
1
PONEDELJAK
Doručak: dva parčeta domaćeg integralnog hleba, namaz od krem sira i sardine s prazilukom, jogurt
Užina: mandarina
Ručak: pileći potaž, pileći batak s pirinčem i mešanim povrćem, parče integralnog hleba, salata od kiselog kupusa s alevom paprikom
Užina: slani integralni krekeri sa susamovim semenkama, limunada bez šećera
Večera: pitice sa sirom, kiselo mleko
2
UTORAK
Doručak: dva parčeta domaćeg integralnog hleba, namaz od krem sira i sardine s prazilukom (od juče) u koji ste dodali kašiku ajvara i jogurt
Užina: jabuka
Ručak: podvarak s dimljenim svinjskim rebrima, parče integralnog hleba
Užina: slani intergalni krekeri sa susamovim semenkama, ceđeni grejpfrut
Večera: domaći integralni hleb s pilećom paštetom
3
SREDA
Doručak: poširano jaje, 2-3 šnite šunke, kašičica pavlake, kakao s cimetom
Užina: kivi
Ručak: juneća supa, zapečeni karfiol s mlevenim junećim mesom, domaći integralni hleb
Užina: 2 čajna keksa za dijabetičare, čaj
Večera: mafin s ajvarom, kiselo mleko
4
ČETVRTAK
Doručak: mafin s ajvarom, jogurt
Užina: pomorandža
Ručak: juneća supa, girice, bareni karfiol s pečenim susamom, parče domaćeg integralnog hleba
Užina: 2 čajna keksa za dijabetičare, čaj
Večera: grilovana tikvica s varivom od prosa, kiselo mleko
5
PETAK
Doručak: integralna kifla sa semenkama, parče mladog sira, ajvar, čaj od đumbira sa medom
Užina: kompot od jabuke, nezaslađen
Ručak: juneća supa od juče, dinstana šnicla, manji bareni krompir, parče domaćeg integralnog hleba, salata od kiselog kupusa
Užina: domaći voćni jogurt (izmiksajte 100 g smrznutog ili svežeg voća i 200 ml jogurta).
Večera: oslić s povrćem
6
SUBOTA
Doručak: mlečna kaša od ovsenih pahuljica sa džemom za dijabetičare, s fruktozom i cimetom, šolja mleka
Užina: banana
Ručak: krem čorba od celera sa šampinjonima i mirođijom, pileća krilca na žaru, salata od cvekle
Užina: šaka lešnika
Večera: pašteta od oslića (preostalo meso oslića i povrće od juče izblendirajte u mikseru, uz dodatak pavlake ili krem sira)
7
NEDELJA
Doručak: prženica, kiselo mleko
Užina: mandarina
Ručak: krem čorba od celera sa šampinjonima i mirođijom, 200 g pileće džigerice na žaru, povrće kuvano na pari (šargarepa, boranija, karfiol), parče domaćeg integralnog hleba, salata od kiselog kupusa
Užina: 100 g smrznutih višanja, s kašičicom fruktoze
Večera: salata od leblebija
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net