Verovatno ste već probali neku zamenu za šećer u pokušaju da smanjite broj kalorija i kontrolišete unos ugljenih hidrata. Možda u jutarnjoj kafi koristite zaslađivač kao što je sukraloza, ili pijete dijetalne sokove koji sadrže aspartam. Ipak, možda i dalje oklevate da koristite zamene za šećer kada kuvate i pečete – pitate se da li ih uopšte možete koristiti i, ako možete, koji su najbolji.
Umesto šećera
Zamene za šećer, koje se još zovu veštački, nenutritivni ili nekalorični zaslađivači, jesu one koje ne sadrže nijednu kaloriju, niti ugljene hidrate. One su hemikalije ili supstance na biljnoj bazi koje su sto puta slađe od običnog šećera i koje malo ili nimalo utiču na nivo šećera u krvi. S obzirom na to da prosečan gazirani sok sadrži 143 kalorije i 40 g ugljenih hidrata (svi potiču od šećera), razumljivo je zašto će neko posegnuti za dijetalnim sokom koji ne sadrži nijednu kaloriju i nijedan ugljeni hidrat. Još jedna klasa zaslađivača jesu šećerni alkoholi, koji se takođe koriste kao zamena za šećer. Oni sadrže upola manje kalorija i ugljenih hidrata od šećera (kašičica šećera sadrži 16 kalorija i četiri grama ugljenih hidrata). Neki od šećernih alkohola jesu sorbitol, manitol, eritritol i ksilitol, dok su najčešće posledice njihovog konzumiranja nadutost, gasovi, grčevi i dijareja, mada su male količine uglavnom podnošljive. Mogu se koristiti u kuvanju, mada se češće upotrebljavaju kao aditivi u proizvodima kao što su bombone i sladoled bez dodatog šećera.
O zaslađivačima
Zamene za šećer mogu se koristiti i za kuvana i za pečena jela, ali je važno imati na umu da krajnji rezultat ne mora/može biti isti kao kad se koristi šećer. Iako veoma slatke, zamene nemaju ista svojstva niti hemijski sastav kao običan šećer, zbog čega bi trebalo da budete spremni na sledeće:
SVETLIJA BOJA
Pečene poslastice koje se prave sa zamenom za šećer obično su svetlije boje. Zamene nemaju svojstvo tamnjenja kao šećer.
MANJA ZAPREMINA
Zapremina kolača, brzih hlebova i mafi na možda neće biti ista kao kad koristite običan šećer.
DRUGAČIJA TEKSTURA
Peciva koja se prave sa zamenama obično su suvlja i gušća (skoro kao keks) od onih što se prave od običnog šećera. Razlog je to što zaslađivači ne zadržavaju vlagu. Osim što su suvlji, proizvodi se brže ubajate.
DUGAČIJI UKUS.
Zamene za šećer mogu ostaviti specifi čan ukus u ustima, što neki ljudi primećuju više od drugih.
VREME KUVANJA
Možda ćete morati odvojiti malo više vremena kad kuvate sa zamenom za šećer. Kako bakin kolač ne bi ispao kao palačinka (s ukusom kartona), preporučuje se da šećer ne zamenite u potpunosti zaslađivačem. Količina šećera će varirati u zavisnosti od toga koji zaslađivač koristite. Ipak, pažljivo birajte – nisu sve zamene za šećer dobre za kuvanje ili pečenje.
Koje su zamene najbolje u tu svrhu naći ćete na strani 2!
Pages: 1 2