Iako šećerna bolest sama po sebi ne uzrokuje poremećaje u radu ovog organa, do njih mogu dovesti gojaznost, povišen nivo triglicerida u krvi i otpornost ćelija na insulin, što su problemi s kojima se često suočavaju osobe s dijabetesom.
Kad je u pitanju zdravlje celog organizma, jetra obavlja veoma važan posao. Ona je vitalni organ, zadužen za mnoge složene procese koji nas održavaju u životu. Nažalost, usled brzog tempa života i mnogobrojnih obaveza, često joj ne posvećujemo dovoljno pažnje. Istraživanja pokazuju da 98 odsto osoba s dijabetesom nema zdravu jetru. Iako šećerna bolest sama po sebi ne uzrokuje ovaj poremećaj, do njega mogu dovesti gojaznost, povišen nivo triglicerida u krvi i otpornost ćelija na insulin, što su problemi s kojima se često suočavaju osobe s dijabetesom.
PROČITAJTE I… Sikavica- čuvar vaše jetre
Naravno, pod većim su rizikom oboleli od dijabetesa koji ne drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, jer jetra u tom slučaju ne transformiše zalihe masti u energiju. U nastavku teksta daćemo vam savete kako da produžite i ojačate zdravlje jetre, šta treba da izbegavate, kako da zaštitite ovaj organ i pomognete mu da ozdravi. Zapamtite, prevencija je uvek bolja opcija od lečenja.
ŠTA JE TAČNO FUNKCIJA JETRE?
Njena glavna funkcija obuhvata izbacivanje toksina, preradu esencijalnih nutritijenata i regulisanje metabolizma.
*Jetra pretvara ugljene hidrate u glukozu za energiju, a glukozu dalje pretvara u skladišnu formu pod nazivom glikogen. Kad opadne nivo šećera u krvi, na primer, između obroka, glikogen se ponovo pretvara u glukozu u slučaju potrebe organizma.
*Amino-kiseline iz proteina odlaze u jetru, gde se koriste za proizvodnju hormona.
*Žuč, koja se proizvodi u jetri, koncentriše se u žučnoj kesi i koristi se za razlaganje masti unetih u organizam ishranom. Vitaminima A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima, žuč je neophodna da bi ih organizam mogao apsorbovati.
*Amonijak je toksično jedinjenje – nastaje prilikom metabolizma belančevina koje jetra pretvara u ureu, hemijsko jedinjenje što se izbacuje putem mokraće.
*Lekovi i opojna sredstva, uključujući i alkohol, filtriraju se putem jetre, gde se neutrališu i pretvaraju u druge oblike.
Hrana za zdravu jetru
Kao višefunkcionalni organ, jetra je posebno osetljiva na uticaje stresa, toksina i ishrane bogate industrijskim prerađevinama. Evo šta treba da radite kako biste joj svakodnevno pomogli da ostane zdrava.
Hrana koja treba da vam se nađe u tanjiru
Dobra hrana za jetru jeste ona koja sadrži malo ili nimalo šećera, a dosta zdravih masti, proteina (jaja, malo mesa i ribe) i svežih namirnica (voće i povrće iz organskog uzgoja).
Ako jedete mnogo voća i povrća, podići ćete nivo antioksidansa i vlakana u telu, što će potpomoći obnavljanje jetre i lečenje postojećih oštećenja. Sledeće namirnice posebno su dobre za regenraciju jetre:
Fermentisana hrana, poput kombuhe, kefira, kvalitetnog jogurta i probiotičnog povrća, dobar je izvor probiotika, hranjivih sastojaka i enzima koji blagotvorno deluju na jetru i sistem organa za varenje.
Krstašice, grupa povrća u koju spadaju brokoli i kale, podstiču proizvodnju glukozinolata, hemijskih jedinjenja bogatih sumporom, koja štite jetru od oštećenja i podstiču njenu sposobnost eliminacije toksina i viška hormona.
Avokado pomaže telu da proizvodi glutation, najvažniji antioksidans za podsticanje izbacivanja toksina i filtriranja štetnih supstanci iz jetre.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net