Sastojci: 125 g speltinog brašna, 125 g ovsenih pahuljica, 2 kašičice stevije u prahu (ili više, po želji), pola kašike đumbira u prahu, četvrtina kašike cimeta u prahu m, četvrtina kašike soli, 1 kašika praška za pecivo, 125 g neslanog putera, 2 sitno seckane suve kajsije, 30 ml biljnog mleka, 50 g mrvica (komadića) crne čokolade
ISPROBAJTE I… Kolače sa lešnicima
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni C. U veći pleh stavite dve šire trake papira za pečenje. Pomešajte suve sastojke u širokoj činiji, a zatim dodajte puter i mešajte dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte đumbir i mleko, a smesu zatim dodatno izmešajte rukama. Blago istanjite smesu i obmotajte je tankom providnom folijom. Ostavite je u frižideru da se ohladi 30 minuta. Kad se smesa ohladi, izvadite je iz frižidera i presecite na dva dela. Dlanom ih kotrljajte po površini posutoj brašnom dok ne razvaljate testo na debljinu od 4 mm. Oblikujte keks (modlama ili nožem), koji ćete zatim poredati na trake papira za pečenje. Pecite 10 minuta, dok keks ne dobije zlatnosmeđu boju na ivicama. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi i malo otvrdne. Proces ponovite s preostalom smesom.
Nutritivne vrednosti za jedan keks: oko 105 kalorija, 1,9 g proteina, 6,5 g masti, 10,4 g ugljenih hidrata.
Hranjiva svojstva: Ovsene pahuljice bogat su izvor antioksidansa, uključujući vitamin E. Đumbir je po količini antioksidansa odmah iza nara i bobičastog voća. Crna čokolada pokazala se kao bogatija antioksidansima, flavanolom i polifenolom.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net