Kinoa je od davnina tretirana kao supernamirnica. Ima savršen odnos devet esencijalnih amino-kiselina, bogata je manganom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i fosforom, kao i vitaminima B i E, a preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i ateroskleroze.
Salata s kinoom
Vreme pripreme: 25 minuta
SASTOJCI:
150 g kinoe
4 veća paradajza
2 krastavca
1 veza mladog luka
150 g tunjevine iz konzerve
1 crvena paprika šilja
1 zelena paprika šilja
1/2 veze peršuna
2 limuna
0,5 dl maslinovog ulja
mešavina začina, so
PROČITAJTE I…
Jelovnik po meri… Saznajte kako se pravilno hraniti!
PRIPREMA:
1. Kinou preliti ključalom vodom i ostaviti nekoliko sati da nabubri, a potom ocediti od suvišne tečnosti.
2. Krastavac oguliti i iseckati na kockice, paradajz takođe iseći na kocke.
3. Paprike očistiti od peteljki i semena pa iseći na kocke.
4. Mladi luk iseći na kolutove, a peršun što sitnije iseckati.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti seckano povrće i kinou te preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Dodati tunjevinu prethodno oceđenu od suvišne masnoće, peršun i začine pa polako promešati.
Nutritivna vrednost po porciji: oko ?? kalorija, ?? g proteina, ?? g masti, ?? g ugljenih hidrata
Ideja plus: Kaša od kinoe s kiselim mlekom idealna je kombinacija za doručak!
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net