3. Mediteranska dijeta
OPŠTE ODLIKE
Mediteranski način ishrane zasniva se na maslinovom ulju, povrću, voću, orašastim plodovima, žitaricama, mahunarkama i ribi. Mlečni proizvodi su zastupljeni u umerenim količinama, a meso u veoma malim. Unos ugljenih hidrata je smanjen, ali nije nedovoljan i – nadomešćen je povećanim unosom zdravih mononezasićenih masnih kiselina iz namirnica, kao što su maslinovo ulje, avokado, koštunjavo voće i semenke. Crno vino se redovno unosi u umerenim količinama.
DOBRE STRANE
Zasnovana na nerafinisanim i što manje obrađenim namirnicama ova dijeta akcenat stavlja više na biljnu nego na životinjsku hranu, kao i na zdravije masnoće i namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, umesto na industrijske prerađevine. Mediteranski način ishrane dokazano pomaže u prevenciji i kontrolisanju dijabetesa tipa 2, u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i smanjenju rizika od kancera i smrtnosti.
LOŠE STRANE
Zapravo, ovoj dijeti je dosta teško naći loše strane i većina stručnjaka iz oblasti zdravlja i ishrane uvek bi je preporučili.
PRILAGODITE JE SEBI
Ako ste se navikli na obroke bogate proteinima, prilagođavanje na biljnu hranu moglo bi biti teško u početku, naročito kad je reč o spremanju obroka. Zato je najbolje da za početak nabavite ”Kuvar za mediteransku dijetu”.
TREBA DA ZNATE
Prednost mediteranske dijete nije samo u izboru namirnica već i u drugačijem pristupu hrani i njenoj pripremi. Ona podrazumeva uživanje u nabavci i kuvanju, kao i zajedničke obroke među prijateljima i porodicom.