Slatkiša se ne morate odreći u potpunosti! Ukoliko dobro kontrolišete dijabetes, počastite se s ukusnim domaćim poslasticama pripremljenim s manje ugljenih hidrata
Biskviti sa suvim kajsijama i lešnicima (Za 6 osoba)
Vreme pripreme: 55 minuta
Sastojci:
200 g speltinog brašna, 50 g fruktoze, 1/2 kašičice praška za pecivo, naribana korica limuna, 2 jajeta, 50 ml ulja, 100 g suvih kajsija, 50 g seckanih lešnika
Priprema:
1. Izmešajte brašno, fruktozu, prašak za pecivo, dodajte naribanu koricu limuna, seckane suve kajsije i lešnike. Na kraju dodajte ulje i jaja blago umućena viljuškom.
2. Izjednačite smesu i oblikujte veknicu. Stavite u pleh od rerne, preko papira za pečenje i malo spljoštite dlanovima.
3. Pecite na 180 stepeni C oko 20 minuta, da blago porumeni na ivicama.
4. Pečen kolač izvaditi iz rerne i ostavite da se ohladi. Zatim isecite ukoso reckavim nožem na šnite debljine 1 cm. Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite još 15 minuta da se lepo osuše.
Savet: Pečene suve keksiće možete dosta dugo čuvati u staklenoj tegli ili limenoj kutiji.
Nutritivna vrednost za porciju: 351 kalorija, 11 g proteina, 16,9 g masti,41 g ugljenih hidrata
Semifredo od lešnika
za 4 osobe
Priprema: 30 minuta
Sastojci:
4 jajeta
2 kašike fruktoze
200 ml slatke pavlake
200 g pečenih mlevenih lešnika
Priprema:
1. Belanca umutite u čvrst šam, pa dodajte fruktozu, a potom i jedno po jedno žumance.
2. Posebno umutite slatku pavlaku u šlag, pa je lagano sjednite s umućenim jajima.
3. Lešnike ispecite u rerni, a potom ih očistite od opne. Deo lešnika sitno iseckajte i ostaviti na stranu za dekoraciju, a preostale lešnike sameljite i umešajte u pripremljenu smesu.
4. Duguljasti kalup obložite providnom folijom, pa u njega ulijte smesu. Lepo poravnajte i ostavite da se stegne nekoliko sati u zamrzivaču. Pošto se brzo topi, semifredo izvadite neposredno pre služenja, izvrnite ga na ravan tanjir i pospite seckanim lešnicima.
Nutritivna vrednost za porciju: Oko 650 kalorija, 21 g proteina; oko 55 g masti, 20 g ugljenih hidrata.
Napomena: Ukoliko ne volite lešnike, semifredo možete napraviti s bademima.
ISPROBAJTE I:
KIGLICE KOJE SE TOPE U USTIMA
RASHLADITE SE: DIJETALNI SLADOLED
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net