Palenta
Palenta se pravi od mlevenog, sušenog kukuruza, i može biti sitnije i grublje samlevena. Možete je koristiti za mafine i torte, ili je dodati krofnama i pomfritu. Držite je u vakuum posudi na suvom i hladnom mestu.
Nutritivne vrednosti U 100 g nekuvane palente ima oko: 362 kalorije, 3,6 masti, 8,1 g proteina, 76,9 g ugljenih hidrata, 7,3 g vlakana.
Kako se kuva?
Polako je sipajte u kipuću vodu, i mešajte dok se ne zgusne, a potom smanjite vatru i mešajte dok ne počne da se
odvaja od strana šerpe. Vreme kuvanja varira, pa pratite uputstva s pakovanja. Odlična je za pripremu testa za picu –
bez glutena.
Recept: Od palente možete napraviti ukusan obrok s blitvom. Stavite vodu da
provri, dodajte morsku so, malo maslaca i listove blitve (količine po želji). Posle nekoliko minuta u vodu sipajte palentu i
neprestano mešajte. Kad dodate palentu, smesa bude retka, gotovo tečna. Kuvajte još dva do tri minuta, do željene gustine.
Sklonite sa šporeta, dodajte izmrvljen sir, promešajte i sačekajte da se ohladi.
Kako se sprema heljda naći ćete na strani 2!