Osim što su odličan izvor vitamina C, ove namirnice obiluju pektinom koji sprečava nagli rast nivoa šećera u krvi. Stoga su sjajan dodatak receptima za osobe s dijabetesom.
Tart od mandarine s bademom
Za 12 osoba
Vreme pripreme: 85 minuta
Sastojci za testo:
250 g pseničnog mekog brašna
170 g stonog margarina
prstohvat morske soli
7-8 kašika hladne vode
Sastojci za fil:
5-6 mandarina
75 g termostabilne zamene za šećer, ili 50 g stevije u prahu
2 žumanceta
3 kašike gustina
10 g putera
vode po potrebi
80 g pečenih badema
Priprema:
Da biste napravili testo, pomešajte brašno, razmekšali margarin, brašno i so. Postepeno dodajite ledeno hladnu vodu, dok ne umesite testo. Okrugli pleh namažite puterom, ili ga obložite pek-papirom, stavite testo u pleh i rastanjite. Pleh sa testom ostavite u frižideru na oko sat vremena.
Za fil, iscedite mandarine i dodajte koliko je potrebno vode da biste imali ukupno 4 dl tečnosti. U sok od mandarina ubacite sve ostale sastojke, sem putera, i sve sjedinite pa stavite na vatru da se sastojci ukuvaju. Kad smesa proključa, dodajte puter, promešajte i sklonite fil sa šporeta. U fil umešajte 50 g mlevenog badema, sipajte to u kalup s testom, pa odozgo naređajte mandarine isečene na kolutove. Ostatak badema iseckajte na listiće i pospite preko isečenih mandarina.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Tart pecite dok ne porumeni, ali pazite da ne izgori, jer su sastojci osetljivi.
Isprobajte još i:
Foto: Guliver/Thinkstock
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net