Ljubitelji italijanske kuhinje pripremite se za savršen ukus koji sa sobom nosi manje od 15 g ugljenih hidrata
Recepte priredila Ivana Đurović, nutricionista
Trostruki užitak
Sastojci:
Baza za testo: 80 g pšeničnog brašna, 40 g sojinog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, ½ kašičice soli, 2 kašičice maslinovog ulja, oko 100 ml vode
Priprema:
Pomešajte suve sastojke, pa dodajte ulje i vodu i brzo umesite testo. Ovo testo je jednostavno i lako se priprema. Kad je testo umešeno, u okrugli pleh stavite pek- papir, vrlo tanko rastanjite testo, ali ostavite malo deblji obod, da nadev ne curi sa strane. Ova količina pice sasvim je dovoljna za šest porcija. Kada stavite nadeve po želji i ukusu, pecite picu na 220 stepeni C, oko 15 minuta, u zavisnosti od nadeva.
Nadev # 1
Čeri paradajz i pesto sos
Sastojci: 300 g čeri paradajza, 150 g paradajz pelata, 100 g tanke dimljene mesnate slanine, kašičica parmezana, kašičica maslinovog ulja, nekoliko čenova belog luka, 40 g oraha, veza peršuna, bosiljak po želji
Testo za picu premažite paradajz pelatom, pa preko toga poređajte čeri paradajz isečen napola, nekoliko tankih šnita mesnate slaninice i pripremljeni pesto sos (u blenderu vrlo sitno sameljite peršunov list, orahe, kašičicu parmezana, kašičicu maslinovog ulja i beli luk). Pečenu picu ukrasite listovima bosiljka. Ova količina nadeva dovoljna je za šest porcija.
Nutritivne vrednosti po porciji: oko 300 kalorija, 10,9 g proteina, 18,5 g masti, 15,3 g ugljenih hidrata
Nadev #2
Mocarela s rukolom
Sastojci: 250 g paradajz pelata, 250 g mocarele, 180 g rukole, kašičica origana, navrh noža kurkume
Premažite testo paradajz pelatom, pospite ga origanom, dodajte i malo kurkume, pa preko nadeva nasecite mocarelu. Kada je pica pečena, izvadite je da se prohladi i pospite je rukolom. Ova količina nadeva dovoljna je za šest porcija.
Nutritivne vrednosti po porciji: oko 205 kalorija, 12 g proteina, 10,5 g masti, 14 g ugljenih hidrata
Nadev #3. Tunjevina s pavlakom i šampinjonima
Sastojci: 200 g pavlake, 200 g tunjevine, 300 g šampinjona
Premažite testo pavlakom, nasecite šampinjone na tanje kriške i stavite komadiće tunjevine oceđene od ulja. Pecite dok ne porumeni, pazeći da ne zagori. Ova količina nadeva dovoljna je za šest porcija. Nutritivne vrednosti po porciji: oko 180 kalorija, 13 g proteina, 8,5 g masti, 13,7 g ugljenih hidrata
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net