Iako nam rastu nadohvat ruke, čičoku i crni koren veoma retko koristimo u ishrani. Osim toga što su ukusne, ove biljke veoma su zdrave i lekovite. Osobe s povišenim holesterolom i šećerom u krvi svakako bi trebalo da ih uključe u svoj jelovnik, kao i svi ostali koji paze na svoje zdravlje.
Čičoka
Ova blagotvorna biljka, koja je u našim krajevima poznata i kao divlji krompir, ali i jerusalimska artičoka, umesto skroba sadrži inulin – prebiotik koji prilikom razgradnje ne povisuje nivo šećera u krvi. Odlikuje se malom kalorijskom vrednošću, normalizuje nivo triglicerida i holesterola, čime sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Boja kore joj varira od bele do bordo, a cvet joj je svetložut, oblika sličnog margareti. Pripada porodici Asteraceae, koja je srodna zelenoj salati, suncokretu, radiču, cikoriji, pelenu i karfiolu. Veoma ga je lako uzgajati jer raste brzo i lako.
TOP-SAVET
Čičoka se može jesti čak i sirova. Dovoljno je da je iseckate u komadiće, pa da uživate u punom ukusu ove korenaste biljke, pripremljene kao salata ili pomešane s drugim povrćem. Možete je narendati i začiniti ukusnim sosom od maslinovog ulja, soli, limuna i začina po ukusu.
Crni koren
Crni koren je višegodišnja biljka, takođe iz porodice Asteraceae. Jestivog je korena, čiji slatkasti ukus podseća na ostrige. Listovi ove biljke mogu se jesti samo u proleće, kad su jako mladi, ali se u kuhinji najviše koristi njen koren. Neko koren oguli pre kuvanja, drugi ga kuva s korom, kao krompir, pa ga tek onda ogule, a treći samo izrendaju tanki spoljašnji sloj.
Kao i čičoka, bogat je inulinom, rastvorljivim vlaknom koji se ne vari u ljudskim crevima, ali koji je veoma koristan za osobe koje imaju povišen holesterol i šećer. Inulin se smatra probiotikom, što znači da doprinosi stvaranju i održavanju zdrave crevne flore jer uništava štetne bakterije.
TOP-RECEPT
Čaj od crnog korena
Dve kašike oguljenog i sitno iseckanog crnog korena sipajte u 2 dl vode. Kuvajte dvadest minuta na laganoj vatri. Potom, sklonite s ringle, poklopite i ostavite da stoji oko 40 minuta. Tečnost procedite i konzumirajte je u količini od 125 ml tri puta dnevno.
Ukoliko imate oštećene bubrege, pre konzumiranja čaja konsultujte se sa svojim lekarom.
Na strani 2 naći ćete sjajne recepte!
Pages: 1 2