"Dijabetes" magazin
  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Dijabetes info
Pitali smo stručnjaka
GOST U SPAVAĆOJ SOBI: Problemi u krevetu su...
PANKREAS tihi gospodar dijabetesa
Postoji pet vrsta dijabetesa
Pitali smo stručnjaka
Kako održati vitalnost tela i duha?
PRE MERENJA GLUKOZE obavezno perite ruke!
Da li je dijabetes tipa 2 izlečiv?
Koje su namirnice i vitamini naročito korisni za...
Kako da učinite obroke zdravijima?

"Dijabetes" magazin

Vodič za lakši život sa šećernom bolešću

  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Saveti

Moćni tandem: čičoka i crni koren

July 26, 2017

 
Iako nam rastu nadohvat ruke, čičoku i crni koren veoma retko koristimo u ishrani. Osim toga što su ukusne, ove biljke veoma su zdrave i lekovite. Osobe s povišenim holesterolom i šećerom u krvi svakako bi trebalo da ih uključe u svoj jelovnik, kao i svi ostali koji paze na svoje zdravlje.

Čičoka
Ova blagotvorna biljka, koja je u našim krajevima poznata i kao divlji krompir, ali i jerusalimska artičoka, umesto skroba sadrži inulin – prebiotik koji prilikom razgradnje ne povisuje nivo šećera u krvi. Odlikuje se malom kalorijskom vrednošću, normalizuje nivo triglicerida i holesterola, čime sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Boja kore joj varira od bele do bordo, a cvet joj je svetložut, oblika sličnog margareti. Pripada porodici Asteraceae, koja je srodna zelenoj salati, suncokretu, radiču, cikoriji, pelenu i karfiolu. Veoma ga je lako uzgajati jer raste brzo i lako.

TOP-SAVET
Čičoka se može jesti čak i sirova. Dovoljno je da je iseckate u komadiće, pa da uživate u punom ukusu ove korenaste biljke, pripremljene kao salata ili pomešane s drugim povrćem. Možete je narendati i začiniti ukusnim sosom od maslinovog ulja, soli, limuna i začina po ukusu.

Crni koren
Crni koren je višegodišnja biljka, takođe iz porodice Asteraceae. Jestivog je korena, čiji slatkasti ukus podseća na ostrige. Listovi ove biljke mogu se jesti samo u proleće, kad su jako mladi, ali se u kuhinji najviše koristi njen koren. Neko koren oguli pre kuvanja, drugi ga kuva s korom, kao krompir, pa ga tek onda ogule, a treći samo izrendaju tanki spoljašnji sloj.
Kao i čičoka, bogat je inulinom, rastvorljivim vlaknom koji se ne vari u ljudskim crevima, ali koji je veoma koristan za osobe koje imaju povišen holesterol i šećer. Inulin se smatra probiotikom, što znači da doprinosi stvaranju i održavanju zdrave crevne flore jer uništava štetne bakterije.

TOP-RECEPT
Čaj od crnog korena
Dve kašike oguljenog i sitno iseckanog crnog korena sipajte u 2 dl vode. Kuvajte dvadest minuta na laganoj vatri. Potom, sklonite s ringle, poklopite i ostavite da stoji oko 40 minuta. Tečnost procedite i konzumirajte je u količini od 125 ml tri puta dnevno.
Ukoliko imate oštećene bubrege, pre konzumiranja čaja konsultujte se sa svojim lekarom.
 

Na strani 2 naći ćete sjajne recepte!

Moćni tandem: čičoka i crni koren was last modified: July 26th, 2017 by Aleksandra Dudvarski

Pages: 1 2

čičokacrni korendijabetes recepti
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Supernamirnice za osobe s dijabetesom
next post
Ovo su idealne kombinacije namirnica

Informišite se još

Izbegnite probleme koje izaziva uzimanje insulinske terapije!

Mali podsetnik: Osnove dijabetesa

Penovi ili pumpe? Rešavamo dilemu!

Slabljenje sluha zbog dijabetesa: Zaštitite se na...

Održavajte dobru glikoregulaciju i SAČUVAJTE SLUH

STOMAK ZDRAVLJE ČUVA

U novoj ste vezi?

Napravite sami: Džem bez glutena za dobro...

Ponovite gradivo: Kako kontrolisati nivo šećera


Ostavite komentar Otkaži odgovor

Potražite na kioscima

Oglašivači

Najnovije na sajtu!

  • Prelistavamo januarsko- februarski broj!

  • Jetra i dijabetes – naučite ih da žive u harmoniji

  • Napravite plan za sezonu prehlade i gripa

  • Svakodnevna aktivnost koju nećete ni primetiti

  • 10 načina da održite kontinuitet u mršavljenju

  • Počastite se prazničnim kolačićima

  • ZIMSKA JELA za gurmanski užitak

  • Ostaci jučerašnjeg ručka za stabilan nivo šećera

  • Sedmodnevni jelovnik za poboljšanje lipidnog statusa

  • Sprečite oscilacije glukoze – čilijem!

Ishrana dijabetičara

  • Jetra i dijabetes – naučite ih...

    Dec 24, 2018
  • 10 načina da održite kontinuitet u...

    Dec 24, 2018
  • Počastite se prazničnim kolačićima

    Dec 24, 2018

@2017 - Dijabetes magazin. All Right Reserved.


Back To Top