Prerađena hrana čini više od 70% odsto ljudske ishrane, što govori o tome koliko se zapravo (ne)zdravo hranimo. Naturopatski terapeut dr Džod Stanislav, koji ceo život ima dijabetes tipa 1, smatra da se većina proizvoda koji se prodaju u marketima ne mogu nazvati hranom, te je, u skladu s tim stanovištem, uradio istraživanje i napravio listu namirnica koje po svaku cenu treba izbegavati.
Kokice za mikrotalasnu
Kesice ovih kokica obložene su hemikalijama kako bi masnoća ostala unutar nje, ali na kraju te hemikalije, dok se zagrevaju, iscure u kukuruz. One prouzrokuju neplodnost, probleme sa štitnom žlezdom, rak, povećavaju nivo lošeg holesterola.

Guliver/Thinkstock
Paradajz u konzervi
Konzerve su obično obložene toksičnom hemikalijom bisfenolom A. Iako se to zapravo može desiti s bilo kojom
hranom u konzervi, u ovom slučaju kiselost paradajza uzrokuje da bisfenol A u većoj količini uđe u hranu.
Većina biljnih ulja
Ulja od uljane repice, soje i kukuruza ne samo što su genetski modifikovana, već tokom kuvanja vaš dobar
holesterol pretvaraju u loš. Za kuvanje preporučujemo ulje od kokosa, a za salate – devičansko, hladnoceđeno maslinovo ulje.
Mesne prerađevine
Šunke, salame i ćuretina uglavnom potiču od životinja koje su uzgajane u veoma lošim uslovima i koje su kljukane hormonima,
antibioticima, veštačkim aromama, bojama i natrijum-nitritom, sastojkom koji prouzrokuje rak.
So
So je esencijalna za život, ali ne pravi se svaka so na isti način. Stona so nema skoro ništa zajedničko s prirodnom solju. Morska ili himalajska so ne samo da ima manje sodijum-hlorida već sadrži i prirodne minerale kao što su silikon, fosfor i vanadijum.
Foto: Guliver/Thinkstock, Pixabay
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net