Sledeće namirnice obogatiće vam crevnu floru i doprineti boljem radu stomaka, kao i opštem zdravstvenom stanju.
Namirnice i zdravlje stomaka
Neoguljeno voće i povrće
Voće i povrće s korom bogat su izvor rastvorivih i nerastvorivih vlakana, a oba tipa su neophodna za savršen rad digestivnog trakta.
Špargle
Špargle su bogate inulinom, odličnim prirodnim prebiotikom koji snabdeva hranom postojeće dobre bakterije u crevima. Pored toga, sadrže i fruktooligosaharide, još jedan prirodni prebiotik, koji podstiče stvaranje bakterija zaduženih za podizanje crevnog imuniteta.
Pistaći
Sve koštunjavo voće bogato je nerastvorivim vlaknima koja sprečavaju konstipaciju, ali prema podacima Univerziteta Florida – pistaći pomažu uspostavljanje zdrave crevne flore kad se unose svakodnevno.
PROČITAJTE I… Stomak zdravlje čuva
Hladan krompir
Skuvan i ohlađen krompir postaje bogat izvor otpornog skroba, supstance koja se ne može svariti u tankom crevu. Kad dospe u debelo crevo, crevne bakterije podstiču njegovu fermentaciju i razgrađuju ga u kratkolančane masne kiseline, koje vas štite od kancera creva. Zato, ako vaš dnevni budžet ugljenih hidrata dozvoljava unos krompira, jedite ga kuvanog pod korom i potpuno ohlađenog.
Jogurt
Istraživanja od ove godine pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju jogurt imaju bogatiju crevnu floru, s mnogo više različitih dobrih bakterija. Ako je jogurt kvalitetan, služi i kao probiotik. Osim toga, ukusan je i relativno jeftin. Probiotski jogurt sadrži žive bakterije koje doprinose zdravlju creva. Tipovi i količina živih bakterija u jogurtu variraju, a zavise od vrste i proizvođača, pa je najbolje da sa savetnikom za dijabetes ili nutricionistom odredite koji je tip ovog napitka najbolji za vas.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net