Sastojci:
1 kašičica šećera
1 1/2 kašičica soli
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
250 g pšeničnog brašna od celog zrna
200 g pšeničnog brašna
1 kvasac
375 ml vode
Priprema:
U velikoj posudi prstima izmešajte kvasac i so, pa dodajte malo vode. Ponovo izmešajte i dodajte brašno od celih zrna
žitarica, brašno, i vodu i ulje po potrebi, sve dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte ga debljom krpom i ostavite 45 minuta da nadođe. Ponovo zamesite i oblikujte u duguljaste veknice i stavite u dobro nauljenu tepsiju. Kašikom ili prstom napravite rupice u veknama, a onda ostavite još 45-60 minuta da odstoji. Zagrejte rernu na 220ºC i pecite vekne
25-30 minuta. Dok se peku, na svakih 5-10 minuta poprskajte ih vodom da kora bude hrskava. Poslužite ih dok su vruće.
Isprobajte još i… PREDLOZI ZA RUČAK ZA PONETI
Foto: Guliver/Thinkstock
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net