Porcija: 325 g
Bez glutena, bez mleka
Sastojci:
300 g svežeg ili zamrznutog bobičastog voća
(jagode, borovnice, maline…)
Zaslađivač u količini kojoj odgovara 3-4 kašike
zaslađivača
2 kašike čia semenki
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
1 U šerpi srednje veličine pomešajte voće i 3 kašike zaslađivača. Stavite na šporet i ostavite da se
greje na srednjejakoj vatri dok ne proključa. Sve vreme mešajte. Potom snizite temperaturu i ostavite da se krčka još pet minuta. Voće lagano izgnječite viljuškom, ali tako da neki komadi ostanu celi radi lepše teksture.
2 Umutite čia semenke i kuvajte uz mešanje još
petnaestak minuta, odnosno dok masa ne
postigne željenu gustinu.
3 Kada se džem zgusne, sklonite tiganj s vatre i dodajte ekstrakt vanile. Po želji dodajte još
zaslađivača. Džem ostavite da se hladi oko dva sata.
Savet kuvara: Ako koristite i jagode, pre pripreme ih zgnječite u seckalici za hranu, dok ne postanu
skoro tečne, jer njima treba malo više vremena da se raskuvaju. Ovaj džem može stajati u frižideru do dve nedelje, ako se drži u vakuum posudi.
Nutritivna vrednost: Jedna kašika džema sadrđži 79 kJ/19 kalorija, 0,4 g proteina, 0,5 g ukupne masti, 0,1 g zasićenih masti, 2,7 g ugljenih hidrata, 2,7 g šećera, 0,9 g vlakana, 0,9 mg natrijuma, 7,7 mg kalcijuma, 0,2 mg gvožđa.
Isprobajte i:
Pita sa sirom i pekmezom
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net