Kad poželite ovaj neodoljivi ukus, za doručak se poslužite slatkim namazom u kojem ćete uživati svim čulima. Iako ne sadrži mnogo ugljenih hidrata, ne zaboravite da u svemu treba biti umeren.
Poslastice za dijabetičare
Kakao namaz sa suvim smokvama
Sastojci: 125 g suvih smokava, 1 do 2 dl tople vode, 50 g crne čokolade za dijabetičare, 2 kašičice kakao praha.
Priprema: Smokvama otkinite peteljke pa ih prelijte toplom vodom da ogreznu. Ostavite ih da omekšaju oko pola sata. Potom ih izvadite, ali ih nemojte cediti, već ih vlažne stavite u blender. Vodu sačuvajte, da biste je po potrebi dodali, ukoliko je namaz pregust.
U blender stavite čokoladu i kakao, pa sve miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Prebacite u odgovarajuću posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.
Nutritivne vrednosti za porciju od oko 15 g: oko 100 kalorija, oko 2,4 g proteina, oko 1,8 g masti, oko 11 g ugljenih hidrata.
Napomena: Suve smokve su zdrave, ali ih treba konzumirati u malim količinama. Pomažu regulaciju šećera jer su bogate vlaknima, a odlične su za održavanje sitosti i u borbi s opstipacijom.
Isprobajte i…
Topse se u ustima… Kuglice kakve dosad niste probali
Namaz od banane i crne čokolade
Sastojci: 2 zrele i mekane banane, 50 g crne čokolade za dijabetičare, 1 kašika kokosovog putera, prstohvat soli.
Priprema: Sve sastojke, sem čokolade, stavite u blender pa ih blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Dodajte čokoladu, a zatim miksajte da se čokolada ukrupni. Pazite da ne bude potpuno samlevena (treba da ostanu vidljivi komadi). Sipajte je u odgovarajuću posudu s poklopcem, a zatim je ohladite u frižideru.
Napomena: Kokosov puter je posebno dobar za ishranu dijabetičara koji imaju i kardiovaskularne probleme. Ublažava žgaravicu i poboljšava rad creva.
Nutritivne vrednosti za porciju od oko 15 g: oko 105 kalorija, oko 1 g proteina, oko 3,8 g masti, oko 10,4 g ugljenih hidrata
VIŠE SAVETA I RECEPATA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net