Tart
Sastojci:
Za testo: 50 g putera, 100 g mlevenog keksa za dijabetičare, 50 g speltinog brašna, prstohvat morske soli, 2 žumaceta
Za krem: 4 dl gustog jogurta, 80 g termostabilne zamene za šećer, navrh noža želatina u prahu, mešavina bobičastog i jagodičastog voća (maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle…)
Za ukrašavanje: džem od šumskog voća (za dijabetičare)
Priprema:
Testo: Umutite penasto žumanca. Od omekšalog putera, termostabilne zamene za šećer, prosejane mešavine brašna, mlevenog keksa, umućenih žumanaca i soli umesite testo. Ostavite ga da desetak minuta odmori u frižideru. Nakon toga testo sipajte u okrugli kalup, dobro ga rastanjite, da dobijete veoma tanku masu za testo, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko deset minuta, pazeći da ne zagori. U međuvremenu, izmiksajte jogurt sa želatinom i zamenom za šećer pa dodajte voće i ostavite u frižideru da se ohladi. Kad je baza za tart ispečena i ohlađena, sipajte u nju masu od jogurta s voćem pa ponovo vratite u frižider da se sve stegne. Pre služenja ukrasite džemom za dijabetičare.
Nutritivna vrednost po porciji od oko 80 g: 160 kalorija, 6 g proteina, 9,8 g masti, 9,9 g ugljenih hidrata
Sladoled
Sastojci:
3 dl gustog jogurta, 1 kašika termostabilnog zaslađivača, 2 kašičice kakao praha, navrh noža želatina u prahu, 1 štangla sitno seckane crne čokolade za dijabetičare
Priprema:
Pomešajte sve sastojke, sem čokolade, i dobro ih umutite mikserom. Čokoladu sitno iseckajte pa 2/3 sipajte u prethodno umućenu masu, a ostatak ostavite u frižideru, za ukrašavanje. Umućenu masu stavite u zamrzivač da se dobro stegne, a kad se sladoled zaledi, sipajte kugle u prikladne posude i ukrasite sitno seckanom čokoladom za dijabetičare. Porcija je oko 60 g.
Nutritivna vrednost po porciji: 100 kalorija, 3 g proteina, 4 g masti, 7,5 g ugljenih hidrata
Zeleni desert
Sastojci:
5 g čija semenki, 2 kašičice mača praha, 30–40 ml tople vode, 1/2 kašičice stevije, 2 dl jogurta, 30 g kokosovog brašna, listići nane
Priprema:
Mača prah izmešajte u toploj vodi i ostavite sa strane. Čija semenke pomešajte s jogurtom, dodajte steviju, ostavite kratko da nabubre, pa dodajte smesu s mača prahom. Nekoliko puta promešajte, s razmakom od desetak minuta, dodajte kokosovo brašno, promešajte, ulijte u teglice pa ostavite preko noći u frižideru da se stegne u puding. Pre služenja ukrasite listićima nane. Dovoljno za dve porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: oko 120 kalorija, 6 g proteina, 6 g masti, 8 g ugljenih hidrata
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net