Lekar vam je upravo saopštio da bolujete od dijabetesa! Preplavili su vas zbunjenost, poricanje i šok! Prestravljeni ste jer niste sigurni šta treba da radite, kako dalje da živite, šta se od vas očekuje i jesu li komplikacije dijabetesa zaista tako strašne i fatalne kako se priča!? Muče vas pitanja „Gde sam pogrešio?“, „S kim da razgovaram?“, „Hoće li doktor imati vremena da mi sve objasni?“, „Kako se koristi merač, hoću li znati ispravno da se ubodem?“, „Šta ne smem jesti?“, „Koliko sve to košta?“… Očekuje vas mnogo posla, jer dijabetes zahteva da se njime svakodnevno bavite, da o njemu stalno učite, da ga pratite i kontrolišete. Ali, ako se svega budete pridržavali, bez sumnje ćete voditi normalan i kvalitetan život.
Naučite kako da se hranite
Ishrana je jedna od najvažnijih stavki u kontroli dijabetesa. Ne postoji terapija koja će vam dijabetes držati pod kontrolom ukoliko se loše hranite i prejedate. Kada je reč o ishrani, prvi savet jeste preraspodela određenih namirnica po količini i vrsti. Organizam treba da bude optimalno snabdeven svim hranljivim materijama, ugljenim hidratima, proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i vodom. Preporuka je da se jede češće – pet do šest pravilno raspoređenih obroka. Veliki značaj u ishrani imaju složeni ugljeni hidrati, odnosno dijetna vlakna, jer pomažu u regulaciji šećerne bolesti. Vezivanjem vode dijetna vlakna bubre, stvarajući zaštitnu mrežu koja smanjuje upijanje masti, belančevina i šećera iz creva. Na taj način snižava se nivo šećera u krvi, odnosno nema velikih skokova šećera posle obroka. Preporučuju se raženi i crni hleb i proja, kao i peciva od integralnog brašna. Vrlo je važno izbegavati beli hleb i belo brašno! Voće jedite s korom. Primera radi, neoljuštena jabuka ima dva i po puta više dijetnih vlakana od oljuštene. Dijetnim vlaknima obiluje i koren kupusa, mnogo više nego njegovi listovi. U jelovnik bi trebalo uvrstiti i boraniju i grašak, kao i beli pasulj. Od mesa se preporučuju goveđe, teleće, jagnjeće, meso od peradi i dvaput nedeljno riba (oslić, skuša, rečni šaran do jednog kilograma). Što se tiče jaja, nedeljno su sasvim dovoljna dva, i to kuvana, u musakama, pitama ili čorbama.
Zbog sklonosti raznim infekcijama, potrebno je povećati unos namirnica bogatih vitaminima A i C (npr. sveže voće i povrće…) budući da podižu opštu otpornost organizma. Iako nije utvrđen manjak vitamina E (žumance, meso, hladnoceđena ulja, integralne žitarice…) među osobama s dijabetesom, smatra se da treba paziti na njegov unos radi sprečavanja razvoja oštećenja tkiva izazvanih šećernom bolešću. Kod dijabetičara su povećane potrebe za vitaminima B-kompleksa (celovito zrno žitarica, meso, integralni hleb, mekinje, mahunarke…), s obzirom na to da oni utiču na metabolizam ugljenih hidrata. Uvrstite u ishranu crni i beli luk zajedno – u vidu raznih salata – jer sadrže jedinjenje kvercetin, koje povoljno deluje na dijabetičku retinopatiju. Od pića se preporučuju limunada, sok od paradajza, grejpfruta i narandže, kisela voda, kafa i čaj, ali bez dodatog šećera. Ishrana obolelih od dijabetesa predstavlja model kako bi trebalo da se hrani svako ko želi zdravo da živi. Imajte na umu da je ovo prvi i gotovo najvažniji korak u kontroli bolesti, jer bez promena u načinu ishrane, tablete ili insulin ne mogu dijabetes držati pod kontrolom na duge staze! A zdravom ishranom nećete samo kontrolisati bolest već i telesnu težinu!
Prepoznajte pad i skok šećera
Morali biste znati kako da prepoznate simptome povišenog i sniženog šećera u krvi da biste blagovremeno i ispravno reagovali. Simptomi povišenog nivoa šećera u krvi ili hiperglikemije jesu: pojačana žeđ, umor, malaksalost, učestao nagon na mokrenje, zamućenje vida, grčevi u nogama… Do skoka šećera dolazi usled prekršaja u ishrani, smanjene fizičke aktivnosti, infekcija, drugih bolesti, nedovoljne doze leka.
Snižen nivo šećera u krvi ili hipoglikemiju (koncentracija šećera u krvi ispod 3 mmol/L) karakterišu: vrtoglavica, zbunjenost, uznemirenost, pojačano znojenje, glad, lupanje srca, drhtavica. Nivo šećera u krvi “obaraju” neke tablete protiv šećerne bolesti, preskočen ili prolongiran obrok, nedovoljna konzumacija složenih ugljenih hidrata u ishrani, alkohol, vežbanje… Ako šećer naglo padne, treba odmah prekinuti fizički rad i uzeti parče čokolade, voćni sok ili čašu vode zaslađene s dve-tri kašičice šećera ili meda. Nakon toga pojesti sendvič s jogurtom ili šoljom mleka.
VIŠE SAZNAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net