Za 2 osobe
Vreme pripreme: 35 min.
SASTOJCI:
8 većih pečuraka
8 prepeličijih jaja
150 g mesnate slanine
8 kašičica ajvara
8 parčadi hronohleba
morska so
4 čeri paradajza
dozvoljeno ulje
8 listova zelene salate
Priprema:
1. Klobuke pečuraka odvojte od drški.
2. Slaninu isecite na tanke listove i propržite na malo dozvoljenog ulja da porumeni. Potom je izvadite i ostavite na toplom.
3. Na masnoću od slanine rasporedite klobuke pečuraka tako da otvorom budu okrenute nadole. Pržite ih na umerenoj temperaturi dva-tri minuta. Potom ih okrenite, pa u udubljenje svakog šampinjona staviti po jedno prepeličje jaje. Preklopite i nastavite prženje na umerenoj temperaturi dok jaja ne budu gotova.
4. Okruglom modlom prečnika veličine šampinjona izvadite krugove iz sredine hronohleba. Istostirajte ih.
5. Na svaki kolut tostiranog hrono hleba nanesite kašičicu ajvara, odozgo postavite šampinjone s jajetom, a zatim sve pospite prženom slaninom i ukrasite polovinama čeri paradajza. Servirajte na listovima zelene salate.
Nutritivna vrednost po porciji: oko 500 kalorija, 25 g proteina, 30 g masti, 35 g ugljenih hidrata (70 % su biljna vlakna, ostatak su spororesorbujući UH, koji ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi).
Foto: Guliver/Thinkstock
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net