Sastojci: šolja i po spelte u zrnu, jedan crni luk, pola praziluka, dve paprike, čen belog luka, prstohvat ljute paprike, so, biber, seckani peršun, vlašac, bosiljak, ulje.
Priprema: Uveče potopite šolju i po spelte u zrnu i ostavite to da odstoji do jutra. Narednog dana sipajte novu vodu i stavite je da se kuva. Kad tečnost provri, snizite temperaturu i ostavite da se zrna kuvaju na laganoj vatri dok ne omekšaju (oko 90 minuta). Crni luk, prazluk i papriku sitno iseckajte i propržite na malo dozvoljenog ulja. U tiganj potom ubacite seckani beli luk i kuvanu speltu, a onda sve začinite po ukusu – s malo soli, bibera ili ljute paprike.
ISPROBAJTE I… Delikatese sa tunjevinom
Na kraju pospite jelo seckanim začinskim biljem. Na tanjir položite adekvatan obruč i napuniti ga pripremljenom mešavinom. Sve dobro pritisnite, tako da ne ostane praznog prostora između zrna spelte i kockica povrća, a zatim polako sklonite kalup, dekorišite jelo grančicom bosiljka i odmah ga poslužite.
Nutritivne vrednosti po porciji oko: 190 kalorija, 30,9 g ugljenih hidrata (spororesorbujući UH, ne podižu naglo nivo šećera u krvi) , 6 g masti, 6,4 proteina.
Savet: Možete napraviti veću količinu spelte i zamrznuti je u manjim posudicama, a onda je koristiti po potrebi.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net