Beli luk
Izgnječite 2-3 čena belog luka, izručite u čašu vode i ostavite da odstoji oko 15 minuta, a zatim popijte tečnost. Praktikujte ovo dva-tri puta dnevno. Osim što će pozitivno delovati na čulo ukusa, beli luk će izoštriti i miris.
Maslinovo ulje
Stavite u usta kašiku maslinovog ulja i snažno ga mućkajte desetak minuta, trudeći se da zahvatite svaki delić usne duplje, pa ispljunite tečnost i temeljno operite zube. Ovo je idealan način da očistite usta, ali i celo telo od toksina. Praktikujte ovu metodu redovno, svako jutro pre doručka. Napomena: ulje nipošto nemojte gutati.
Listovi limuna i mungo pasulj
Stavite u blender pet svežih listova limuna i kašiku mungo pasulja (zelena soja – može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane), dodajte prstohvat soli pa napravite gustu pastu koju možete dodavati jelima s pirinčem.
Đumbir
Sitno iseckajte komadić đumbira, pospite ga sa malo soli i pojedite pola sata pre obroka. Dva-tri puta dnevno pijte čaj od ovog korena.
Kockice leda
Pre svakog obroka držite u ustima kockicu leda, oko jedan minut. To će stimulisati nervna vlakna koja su osetljiva na naglu promenu temperature, a naročito je delotvorno u slučaju disgeuzije.
Cink
Svakodnevno uzimajte 10 mg suplementa cinka i jedite hranu bogatu ovim elementom – pasulj, lešnike, orahe, žitarice ili školjke. To će ublažiti loš ukus u ustima i pomoći da se koliko-toliko uspostavi funkcija tog čula.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net