Ništa lepše nego kad se kuhinjom raširi miris jabuka i cimeta. Evo kako se stari dobri deserti mogu pripremiti sa manje ugljenih hidrata
Sastojci za testo:
400 g mekog brašna, 1 kesica suvog kvasca, 60 g termostabilne zamene za šećer, 100 ml mleka, 100 ml ulja, 1 čaša
kisele pavlake, puter za premazivanje testa, malo mleka za premazivanje isečenih gnezda pre pečenja
Sastojci za fil:
400 g jabuka, 80 g suvog grožđa, 50 g fruktoze, 1 kašičica cimeta, 1 kašika soka od limuna
Sastojci za preliv:
30 grama otopljenog putera, 100 ml mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, malo stevije po ukusu, cimet po ukusu
Priprema
U dublju posudu stavite brašno i suvi kvasac, pa varjačom dobro promešajte. Dodajte termostabilnu zamenu za šećer, mlako mleko, ulje i pavlaku. Sastojke umutite u testo spiralnim nastavcima na mikseru.
Pokrijte testo i ostavite da odstoji na toplom dok ne udvostruči zapreminu. Za to vreme, jabuke oljuštite i iseckajte ih na kockice. Suvo grožđe prelijte toplom vodom da sva zrna budu prekrivena i ostavite ih 20 minuta da malo nabubre.
Ocedite ih i dodajte kockicama jabuka. Kockice jabuka i suvo grožđe izmešajte s fruktozom, cimetom i sokom od limuna i sve zajedno kratko prodinstajte na tihoj vatri. Ostavite voće da se prohladi. Kad je testo naraslo, pripremite radnu ploču.
Sipajte na nju brašno, testo premesite, a potom ga razvijte oklagijom u pravougaonik tako da ne bude previše debelo. Testo premažite omekšalim puterom i preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka i suvog grožđa. Uvijte testo kao rolat. Rolat isecite na parčad debljine oko 3 cm, pa ih ređajte u podmazan pleh ili u pleh s pek-papirom.
Premažite mlekom i puterom, te ostavite još 15 minuta da gnezda narastaju. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Stavite pleh s gnezdima u zagrejanu rernu da se peku oko 20 minuta. Pred kraj pečenja, gnezda prelijte mlečnim prelivom s cimetom i ostavite ih u rerni još pet minuta, da se sve lepo zapeče.