"Dijabetes" magazin
  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Dijabetes info
Ječmena trava: snižava šećer i štiti pankreas
10 brzih rešenja za opstipaciju
Dijabetes & predrasude
Sezona je druženja i… izazova za glikemiju
Dijabetes uzrokuje glavobolju
Ublažite nuspojave antidijabetika
HIPOGLIKEMIJA: Sve što treba da znate
Diabetiker vitamine – Vaša dnevna doza zdravlja
Dijabetološki savez Srbije pokrenuo kampanju ,,770.000″
Sprečite insulinsku rezistenciju i živite duže!

"Dijabetes" magazin

Vodič za lakši život sa šećernom bolešću

  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Ishrana

Saveršen tandem

November 3, 2017

Neke namirnice postaju izuzetno lekovite kad se pravilno kombinuju! Ako ih budete jeli na pravi način, bićete zdravi kao dren

JAJA I SPANAĆ
Za bolji vid


Žumanca i spanać bogati su izvori luteina i zeaksantina, dva karotenoida koji imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očne makule. Ali kad se jedu istovremeno, apsorpcija karotenoida iz spanaća povećava se za osam puta, jer oni spadaju u nutritijente rastvorljive u mastima, pa ih organizam mnogo bolje prima kad se jedu sa zdravom masti, kao što je nezasićena masna kiselina kojom su jaja bogata.

CRNI LUK I SMEĐI PIRINAČ
Za bolji imunitet

Cooked Brown Rice side view


Smeđi pirinač je značajan biljni izvor cinka – minerala koji je od ključnog značaja za imunološki sistem, dok crni luk sadrži komponente pod nazivom organosumporna jedinjenja, za koja je dokazano da sprečavaju razvoj kancerogenih oboljenja. Ipak, u kombinaciji s cinkom, ona su mnogo efikasnija, dok se cink unesen zajedno s organosumpornim jedinjenjima apsorbuje za čak 159% više.

KARI I CRNI BIBER
Za prevenciju dijabetesa


Kari sadrži kurkumu, bogat izvor kurkumina, antioksidansa koji za 20% umanjuje insulinski odgovor organizma posle obroka, što doprinosi dugoročnoj zaštiti od razvoja dijabetesa. Međutim, kurkumin se ne apsorbuje dobro u organizmu, osim ako se ne koristi zajedno s crnim biberom, bogatim piperinom, komponentom koja povećava apsorpciju kurkumina u organizmu za čak 2.000%.

SARDINE I KUVANI PARADAJZ
Za prevenciju srčanih oboljenja


Obe ove namirnice bogate su hranljivim elementima koji su zdravi za srce – omega-3 masnim kiselinama (sardine) i antioksidansom likopenom (kuvani paradajz). Ipak, kad se jedu zajedno, dobrobit za srce znatno se uvećava.
Tokom jednog istraživanja ustanovljeno je da je kod žena koje su tokom petnaest dana pile sok pod paradajza zajedno s omega-3 masnim kiselinama ustanovljen izraženo niži rizik od kardiovaskularnih oboljenja nego kod žena koje su pile samo sok od paradajza. Objašnjenje leži u činjenici da je likopen mnogo svarljiviji kad se unosi zajedno s omega-3 masnim kiselinama.

GRAŠAK I SOK OD LIMUNA
Za otklanjanje umora


Grašak je bogat izvor gvožđa, minerala neophodnog za dobar nivo energije. Premda sto grama graška ima jednaku količinu gvožđa kao i sto grama jagnjećeg mesa, ono iz graška spada u nehem gvožđe, i teže se apsorbuje od hem gvožđa koje je zastupljeno u mesu.
Rešenje je u soku od limuna, odnosno vitaminu C, jer se zahvaljujući njemu pokreće hemijska reakcija kojom se za tri puta uvećava količina gvožđa što telo može da apsorbuje iz biljnih izvora.

JOGURT I MED
Za bolje kosti


Kad se zajedno konzumiraju med i jogurt, apsorpcija kalcijuma iz mlečnog poizvoda povećava se za čak 33%.
Med sadrži jedinstvenu kombinaciju ugljenih hidrata, među kojima su rafinoza i glukoza, a koja utiče na sastav crevne flore i čini je efikasnijom u procesu apsorpcije kalcijuma. Ipak, osobe s dijabetesom treba da budu oprezne s ovom namirnicom, jer ona sadrži veliku količinu ugljenih hidrata.

JABUKE I CRNA ČOKOLADA
Za umanjenje rizika od moždanog udara


Jabuke sadrže kvercetin, a čokolada katehine, jake antioksidante za koje je ustanovljeno da zajedno sprečavaju formiranje ugrušaka od krvnih pločica. Ovakav sinergijski efekat postoji takođe i u crnom vinu, a posebno je koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer kad krvne pločice predugo stoje priljubljene jedna uz drugu, dolazi do stvaranja ugrušaka, koji povećavaju rizik od moždanog udara. Naravno, s voćem i čokoladom budite umereni i pridržavajte se preporučenih količina ugljenih hidrata po obroku i po danu.
 

VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Saveršen tandem was last modified: November 3rd, 2017 by goran
kombinacije namirnicasavršen tandem
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Pire od čičoke
next post
Mus od rogača

Informišite se još

Jetra i dijabetes – naučite ih da...

Ledeno osveženje

Neodoljivi deserti s jabukama

KUVAJTE PAMETNO – uštedite ugljene hidrate

Za vas kuva Violeta Orešković Ćurčić: U...

Magični mango

STOMAK ZDRAVLJE ČUVA

Koja je dijeta najbolja za vas?

Žitarice i dijabetes: Da li ih treba...


Potražite na kioscima

Oglašivači

Najnovije na sajtu!

  • Dijabetes #49: Prelistavamo novi broj!

  • Ječmena trava: snižava šećer i štiti pankreas

  • Umotajte u… papir!

  • 10 brzih rešenja za opstipaciju

  • Dijabetes vas umara?

  • Dijabetes & predrasude

  • Sezona je druženja i… izazova za glikemiju

  • Dijabetes uzrokuje glavobolju

  • Ublažite nuspojave antidijabetika

  • HIPOGLIKEMIJA: Sve što treba da znate

Ishrana dijabetičara

  • Ječmena trava: snižava šećer i štiti...

    May 7, 2022
  • Umotajte u… papir!

    May 6, 2022
  • 10 brzih rešenja za opstipaciju

    May 5, 2022

@2017 - Dijabetes magazin. All Right Reserved.


Back To Top