Za 4 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
5 jaja, 5 kašika brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 180 g kiselog mleka, 400 g spanaća, 1 ravna kašičica soli
Za nadev: 400 g sira, 1 sveži krastavac, 2 do 3 kašike kisele pavlake, pola kašičice belog luka u prahu, 1 kašika seckane mirođije
Za premazivanje: 2 dl kisele pavlake, nekoliko kolutića krastavca za dekoraciju
ISPROBAJTE I… Zelena trpeza
Priprema:
1. Spanać operite i kratko ga izblanširajte u vreloj vodi. Izvadite ga iz vode, istisnute mu višak tečnosti, a zatim ga sitno iseckajte.
2. Umutite šam od belanaca i ostaviti ga sa strane. U drugoj posudi umutite žumanca, a zatim im dodajte kiselo mleko, brašno, prašak za pecivo i malo soli.
3. Umešajte seckani spanać u smesu sa žumancima, a na kraju dodajte šam od belanaca. Sve lepo izjednačite i sipajte u veliki pleh preko papira za pečenje. Stavite koru da se peče na 200 stepeni C oko 20 minuta.
4. Za to vreme pripremiti nadev. Izgnječite sir viljuškom, a zatim mu dodajte sitno seckane krastavce, beli luk u prahu i seckanu mirođiju. Sve povežite s nekoliko kašike kisele pavlake.
5. Pečenu koru izvadite iz rerne i isecite na tri jednaka dela. Dve manje kore premažite nadevom od krastavaca i sira, a zatim odozgo stavite treću koru.
6. Poslednju koru premažite kiselom pavlakom i ukrasite kolutićima svežih krastavaca i mirođijom. Pitu stavite u frižider da se malo rashladi i stegne, a zatim je isecite na kocke i poslužite.
7.
Nutritivna vrednost po komadu od ko 80 g oko 105 kalorija, 7,5 g proteina, ?4,6 g masti, 7,6 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net