Sastojci: 50 g raženih pahuljica, 50 g ječmenih pahuljica, 100 g ovsenih pahuljica, 50 g susama, 50 g pšeničnih klica, kašičica kima, pola čaše maslinovog ili bundevinog ulja, 1,5 dl vode, 125 g maslaca, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica himalajske soli, 1 kašičica origana, 100 g ječmenog brašna, 100 g običnog pšeničnog brašna, 100 g integralnog pšeničnog brašna.
ISPROBAJTE I… Mafine sa patlidžanom
Priprema: Pahuljice, pšenične klice, kim i susamovo seme pomešajte s uljem, a zatim dodajte tome vodu. Ostavite sve da odstoji oko 30 minuta. Zatim dodajte omekšali maslac, prašak za pecivo, morsku so, origano i mešavinu brašna. Rukom mesite testo da se sve dobro sjedini, a onda ostavite da odstoji oko dva sata.
Nakon stajanja, testo rastanjite na debljinu prsta, vadite modlom razne oblike keksića pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni, oko 20 minuta.
Ovako pripremljeni keksići mogu stajati dugo, ukoliko ih držite u dobro zatvorenoj tegli na hladnijem, tamnijem mestu, ali ne u frižideru.
Nutritivna vrednost po keksu od oko 35 g: 90 kalorija, 4 g proteina, 7 g masti, 11 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net