Ova moćna kombinacija namirnica poboljšava glikoregulaciju, usporava razvoj šećerne bolesti, štiti vid, podstiče probavu, pospešuje perifernu cirkulaciju i sprečava upale.
Brzo, lako i neodoljivo
Za 7 porcija
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci: 4 cvekle srednje veličine, 3 manja batata, 200 g kisele pavlake, 150 g krem sira, 1 kašika maslinovog ulja, 1/2 glavice crvenog luka, vlašac, kašika mlevenih oraha, 70 g kuvane kinoe, morska so, mešavina bibera, listići nane.
Priprema:
Skuvajte kinou, a zatim je ocedite i ostavite da se prohladi. Cveklu skuvajte u slanoj vodi da omekša, pa je izvadite, ostavite da se ohladi i oljuštite. Slatki krompir (batat) operite, a onda ga kuvajte s korom dok malo ne omekša. Pazite da se cvekla i batat ne prekuvaju, jer kasnije ćete ih zapeći u rerni. Pomešajte kiselu pavlaku s krem sirom, a zatim dodajte tome sitno iseckane crveni luk i vlašac.
PROČITAJTE I… Predlozi za “ručak za poneti”
Dodajte maslinovo ulje, mlevene orahe i kinou, začinite po ukusu i dobro promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Svaku cveklu nežno isecite kako biste napravili udubljenje poput čaše, gde ćete stavljati fil. Batat izdubite kao da pravite čamčić, a onda u udubljenje stavite fil. Prebacite ih u pleh za pečenje, a potom ih zapecite u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 Celzijusa. Zapečeno povrće ukrasite listovima nane.
Nutritivna vrednost po porciji punjene cvekle: oko 220 kalorija, 4,3 g proteina, 15,8 g masti, 10,4 g ugljenih hidrata.
Nutritivna vrednost po porciji punjenog batata: oko 280 kalorija, 5,1 g proteina, 15,7 g masti, 25,5 g ugljenih hidrata.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net