U ovom periodu trpezu treba obogatiti svežim sezonskim voćem i povrćem, koje je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, savetuje nutricionistkinja Ivana Đurović. Najbolje bi bilo da ih unosite u svežem stanju, bez termičke obrade, da bi se očuvao njihov nutritivni sastav. Neka se u vašem jelovniku nađu namirnice s nižim glikemijskim indeksom, kao što su: crni koren, čičoka, prokelj, spanać, rogač, komorač, đumbir, zelena salata, karfiol, rotkvice, keleraba, kelj, brokoli, blitva, zelje, sremuš, špargla, tikvice, mlada boranija i mladi kupus, a od voća jagode, prve trešnje, kao i citrusno voće, kivi, limun, mandarine…
Sem ovih namirnica, preporučljivo je da se na dnevnom meniju nađu: razne vrste integralnih žitarica i njihovi proizvodi, leguminoze, mahunarke, cvekla, celer (koren i list), masline, beli i crni luk, šargarepa, avokado, koštunjavo voće, semenke lana, susama, bundeve i suncokreta, banane, čeri paradajz, crvena paprika, pileća i teleća džigerica, posnije juneće meso, sve vrste sveže ribe i konzervisana sardina, tunjevina, haringa i skuša, jogurt, kefir i kiselo mleko. Odlično je da obrok začinite ljutim začinima: ren, biber, kari, ljuta paprika i mešavina više vrsta bibera.
Povećajte unos masnije ribe, poput lososa, šarana i soma i, ako volite, plodova mora. Ona će vaše telo snabdeti cinkom, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.
Dan obavezno započnite doručkom, uz još dva glavna obroka sa dve lagane užine, po potrebi.
Pijte običnu vodu ili razblažene sokove od sveže ceđenog voća i povrća i biljne čajeve. Ipak, vodite računa o tome da se sokovi uklope u ukupnu dnevnu dozvoljenu količinu šećera, pa ih pijte kad je vreme užine. Uveče je, ukoliko ogladnite, najbolje popiti šolju jogurta ili čašu gustog soka od paradajza s celerovom grančicom, uz jedan do dva slana krekera.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net