Saznali ste da patite od šećerne bolesti u trudnoći – i plašite se komplikacija? Nema razloga za paniku, jer ovaj poremećaj može se držati pod kontrolom.
Ovaj, privremenmi oblik šećerne bolesti nastaje u slučajevima kad organizam trudnice nije u stanju da proizvede i iskoristi insulin koji mu je potreban. Ovaj poremećaj može uticati na to da beba bude prekrupna, što dalje ponekad izaziva komplikacije u trudnoći, prevremeni porođaj, probleme s disajnim organima i suviše nizak nivo šećera kod novorođenčeta.
Gestacijski dijabetes: Šta treba da znate?
Gestacijski dijabetes izlaže i majku i bebu riziku od pojave dijabetesa tipa 2 posle porođaja. Istraživanja pokazuju da čak 60% žena koje su u trudnoći imale gestacijski dijabetes – dobije dijabetes tipa 2 pet do deset godina posle porođaja.
Povećan rizik za gestacijski dijabetes imaju žene koje su bile gojazne pre trudnoće, kao i one što imaju predijabetes ili visok krvni pritiak. U ovu grupu takođe spadaju pripadnice lepšeg pola koje imaju genetske predispozicije za dijabetes tipa 2, ali i sindrom policističnih jajnika.
Kontrola gestacijskog dijabetesa
Srećom, kontrola je većim delom u vašim rukama i mnogo je toga što možete učiniti da biste izbegli pojavu gestacijskog dijabetesa. Istraživanja pokazuju da se kod žena koje su najmanje četiri sata provodile baveći se nekom vrstom fizičke aktivnosti pre trudnoće i tokom nje – rizik od gestacijskog dijabetesa smanjuje za 70% i više. Zato je važno da vežbate pre nego što zatrudnite.
Danas se većina ljudi hrani glukozom, to jest koristi ugljene hidrate kao primarni izvor energije. Problem s ovakvom ishranom jeste povišen nivo šećera u krvi, povećana rezistentnost na insulin i nemogućnost organizma da iskoristi i sagori telesne masti. To ujedno objašnjava vezu između gojaznosti i dijabetesa, kao i zašto je važno ne ugojiti se previše u samoj trudnoći. Veoma je važno da vodite računa o hrani koju koristite kao gorivo za organizam i bebin razvoj.
Gestacijski dijabetes: Koje namirnice izbegavati?
*Rafinisani šećeri, poput čokolada i slatkiša. Ove namirnice veoma brzo podižu nivo šećera u krvi.
*Svi sokovi s dodatkom šećera. Kad pijete zaslađena pića, šećeri odlaze direktno u krvotok, a ne odigrava se proces varenja, u kojem bi se ti šećeri razložili, što je uobičejeno kad jedete celo voće. Čak i kad pijete sveže ceđene sokove, ili one napravljene u sokovniku, pazite da odnos povrća i voća uvek bude 2 : 1, kako biste umanjili količinu fruktoze koja direktno prodire u krvotok.
*Transmasnoće – nalaze se u brzoj hrani, margarinu i bilo kojoj masti koja je veštačkim putem pretvorena u čvrst oblik. Koristite kokosovo ulje, ulje semenki grožđa ili puter.
*Prerađevine, to jest namirnice s aditivima i konzervansima, koje imaju neobično dug rok upotrebe. Njih svakako izbegavajte, bilo da ste trudni ili ne. Umesto njih, jedite svežu hranu koja ne može dugo stajati u frižideru.
Gestacijski dijabetes: Hrana koju treba da jedete
*Zdrave masti, koje se postepeno i efikasno koriste kao energija. Tako pomažu da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, što ih čini boljim izvorom goriva za organizam od ugljenih hidrata.
*Proteini sadržani u nemasnom mesu (piletina, ćuretina riba). Ovakvaishrana podstičete promenu glukogeneze u organizmu, pa se telo navikava da crpi energiju iz proteina i zdravih masti, a ne iz ugljenih hidrata.
*Šareno i raznovrsno povrće. Bogato je vitaminima, mineralima, vodom, dijetalnim vlaknima, fitohemikalijama i antioksidansima, to jest svim onim što je neophodno za zdravu ishranu. Zbog niske kalorijske vrednosti i malog udela ugljenih hidrata, povrće je idealna hrana za sve žene kojima preti opasnost od gestacijskog dijabetesa.
*Hrana bogata vlaknima. Ishrana zasnovana na namirnicama bogatim vlaknima dokazano poboljšava glikemiju i osetljivost na insulin, a ujedno pozitivno utiče na lučenje leptina (hormona koji signalizira glad). U namirnice bogate dijetalnim vlaknima spadaju čija semenke, karfiol, brokoli, prokelj, korenasto povrće, artičoke i sveže mlevene semenke lana.
*Voće, koje je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Za bolji glikemijski balans – treba ga jesti u kombinaciji s orašastim plodovima ili puterom od badema, lešnika, oraha… Uzimajte plodove s nižim glikemijskim indeksom, ali budite oprezni s količinama.