(za 16 porcija)
Za testo: 200 g brašna, 100 g maslaca (iseckanog u komadiće), pola kašičice soli, kašika termostabilnog zaslađivača, jedno jaje, vode po potrebi.
Za nadev: tri jajeta, 50 g termostabilnog zaslađivača, tri limuna (i kora i sok), 100 g šlaga za dijabetičare.
Za ukras: zrnca nara , 200 g jagoda
ISPROBAJTE I… Rolat od jagoda
Priprema:
Pomešajte brašno, so i termostabilni zaslađivač, a zatim uvaljajte komadiće maslaca u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo. Odvojeno umutite jaje, koje ćete potom dodati testu, pa sve dobro umesite. Po potrebi, možete dodati nekoliko kašika hladne vode, kako biste bolje zamesili testo.
Od testa oblikujte loptu, uvijte je u foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Dok se testo hladi, pripremite nadev od limuna. Umutite šlag, a zatim posebno umutite jaja, termostabilnu zamenu za šećer, narednanu limunovu koricu i limunov sok. Pomešajte to s prethodno umućenim šlagom.
Na pobrašnjenoj dasci razvucite testo, nešto veće od okruglog pleha za pečenje, da biste obložili unutrašnjost pleha. Prebacite testo na pleh, utapkajte ga i obložite ivica kalupa. Zatim ga stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni C, pa pecite desetak minuta. Potom snizite temperaturu na 180 stepeni, a zatim izvadite testo iz rerne. Sipajte preko testa nadev, a zatim ga vratite u rernu i pecite još pola sata. Povremeno proveravajte da pita ne zagori.
Pitu služite hladnu, a pre služenja ukrasite je isečenim jagodama i zrncima nara.
Nutritivna vrednost po porciji: oko 270 kalorija, 8,1 g proteina, 9 g masti, 12,2 g ugljenih hidrata.
Recepte priredila Ivana Đurović, nutricionistkinja
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net