Dovoljno za 16 porcija/ komada
Sastojci za testo:
200 g brašna
100 g maslaca (iseckan u komadiće)
pola kašičice soli
kašika termostabilnog zaslađivača
1 jaje
vode po potrebi
Sastojci za fil:
400 g višanja
2 kašike gustina
40 g termostabilnog zaslađivača
kašičica cimeta
1 limun
pistaći seckani za ukrašavanje
listovi nane za ukrašavanje
Priprema:
Pomešajte brašno, so i termostabilni zaslađivač, pa utrljajte komadiće maslaca u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo. Odvojeno umutite jaje, dodajte ga testu i sve dobro umesite. Po potrebi, možete dodati nekoliko kašika hladne vode, kako biste bolje zamesili testo. Oblikujte od testa loptu, uvijte je u foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi. Dok se testo hladi, pripremite fil od višanja. Pomešajte termostabilni zaslađivač, gustin, cimet i malo narendane limunove kore. Dodajte višnje koje ste prepolovili i odstranili im koštice, pa sve opet izmešajte. Na pobrašnjenoj dasci razvucite testo, nešto veće od okruglog pleha za pečenje, i njime obložite unutrašnjost pleha da višnje ne cure. Utapkajte testo i obložite ivice kalupa, pa sipajte prethodno pripremljeni fil od višanja. Pleh stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni C i pecite desetak minuta, a potom snizite temperaturu na 180 stepeni C i pecite još pola sata. Povremeno proveravajte da pita ne bi zagorela.
Pitu služite hladnu, po želji je ukrasite seckanim pistaćima i listićima sveže nane.
Nutritivna vrednost po porciji: oko 220 kalorija, 8 g proteina, 9 g masti, 12 g ugljenih hidrata
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net