Za 6 osobe; Vreme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
400 g testenine od speltinog brašna, 400 g šampinjona ili bukovača, 1 crni luk, pola praziluka, so, biber, 1 do 2 kašike domaćeg pesta (od peršuna, bosiljka i sl.), ulje.
Za pesto: puna šaka bosiljka, pešuna, rukole ili spanaća, 2 do 3 čena belog luka, 10 badema, prstohvat soli, mleveni biber, 2 dl maslinovog ulja.
ISPROBAJTE I… Pastirsku pitu od šampinjona
Priprema:
1. Crni luk i praziluk isecite na sitne kockice i propržite na malo dozvoljenog ulja da postanu staklasti.
2. Dodajte šampinjone isečene na listiće, a zatim sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta, kako bi ispario višak tečnosti. Pomerite posudu s ringle i začinite po ukusu.
3. Skuvajte testeninu u ključaloj vodi na uobičajen način. Ocedite je i sjedinite s pripremljenim nadevom. Blago izmešajte.
4. Neposredno pre serviranja, testeninu prelijte kašikom domaćeg pesta.
Domaći pesto:
1. Punu šaku peršuna, bosiljka, rukole ili spanaća staviti u blender.
2. Dodajte 2 do 3 čena belog luka, bademe, prstohvat soli, malo mlevenog bibera i oko 2 dl maslinog ulja. Sve fino izmiksajte i ubacite u teglu, koju ćete zatvoriti i ostaviti u frižideru dva-tri dana, dok se ne potroši.
Napomena: Pesto možete koristiti kao dodatak jelima, čorbama i pecivu.
Nutritivne vrednosti po porciji: oko 460 kalorija, oko 14 g proteina, oko 22 g masti, oko 55 g ugljenih hidrata (veliki procenat spororesorbujućih UH)
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net