Konzumiranje krompira kod osoba s dijabetesom može podići nivo glukoze u krvi u mnogo većoj meri nego kad je reč o nekim drugim izvorima ugljenih hidrata. Zašto? Zato što se ugljeni hidrati iz krompira jako brzo apsorbuju.
Skorašnja studija ukazuje na mogućnost da krompir povećava rizik od pojave dijabetesa tipa 2, mada to još uvek nije naučno potvrđeno.
Od 200.000 ljudi čije su navike praćene tokom tri decenije – oni koji su jeli najmanje sedam porcija krompira (pečeni, bareni, prženi i pire) imali su 33% veći rizik da dobiju dijabetes tipa 2 nego oni što su se ograničili na manje od porcije nedeljno.
Inače, pomfrit najviše podiže ovaj rizik. Dobra vest je ta što zamena tri nedeljne porcije krompira za tri porcije integralnih žitarica smanjuje rizik za 12%. Dakle, pojedite jedno parče integralnog hleba ili ovsenu kašu (110 g) umesto jednog krompira.