Ukoliko patite od dijabetesa, ishrana je veoma važna, a u nastavku saznajte na šta treba da obratite posebnu pažnju!
Ishrana i dijabetes
SMANJITE KOLIČINU MESA
Naučnici su utvrdili da prekomerno konzumiranje crvenog mesa nije dobro za dijabetičare. Ipak, možete uživati u manjim porcijama nekoliko puta nedeljno, ali istovremeno pronađite druge izvore proteinima, kao što su mahunarke (pasulj, sočivo) i jezgrasto voće. Pojedite jedan bezmesni obrok dnevno i grickajte bademe, posni sir ili pasulj.
DORUČAK JE OBAVEZAN
Početak dana uz doručak zasnovan na integralnim žitaricama, voću i mlečnim proizvodima odličan je recept za održavanje idealne telesne težine. S druge strane, izbegavanje doručka uslovljava snažan osećaj gladi i, posledično, prejedanje, što svakako izaziva veliki porast nivoa glukoze u krvi.
PROČITAJTE I… Usvojte ove navike ODMAH!
OGRANIČITE KOLIČINU SOLI
Značajno umanjite unos prerađenih namirnica i nemojte dodatno da solite jela. Prekomerno konzumiranje ovog začina s vremenom znatno povećava rizik od srčanog i moždanog udara, što su najčešće komplikacije dijabetesa. Isprobajte različite začine i začinsko bilje za obogaćivanje ukusa i arome hrane koju jedete.
IZMERITE PORCIJE
Veličina porcija gotovo je podjednako važna kao i njihov sadržaj, jer oba faktora određuju kaloričnost i ukupnu količinu ugljenih hidrata. Za osobe koje pate od dijabetesa (tipa 1 i 2), ili su u rizičnoj kategoriji za pojavu ove bolesti, veličina porcija je izuzetno važna. Savetujte se sa svojim lekarom, edukatorom za dijabetes ili nutricionistom o preciznom određivanju porcija i izboru namirnica u ishrani.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net