Autorka kuvara ”Čarobna kuhinja – lakše sa dijabetesom” modifikovala je recepte tradicionalnih poslastica (krempita, tufahija i šnenokli), te ih prilagodila osobama s dijabetesom tako da sačuvaju miris i ukus bakine kuhinje. Isprobajte ih, nećete se pokajati.
Kad joj je sin u 19. godini dobio dijabetes, Beograđanka Violeta Orešković Ćurčić shvatila je da su dijabetes i ishrana direktno povezani i posvetila se pisanju recepata koji osobama sa šećernom bolešču neće izazivati nagle skokove šećera u krvi. S vremenom je svoje znanje pretočila u knjige. Dosad ih je objavila 20, s preko 700 recepata za supe, čorbe, pite, paste, kuvana jela, priloge i kolače, a ovom prilikom otkriva vam neke recepte iz kuvara posvećenih poslasticama.
Miris bakine kuhinje…
U nastavku saznajte kako da pripremite tradicionalne poslastice s mirisom i ukusom kolača naših baka, ali i s uravnoteženim nutritivnim sastavom.
Napomena: Sve dolenavadene poslastice možete pripremiti i sa smeđim šećerom. U tom slučaju – svi nutritivni podaci ostaće gotovo isti, samo će se glikemijski indeks povisiti.
Krempita
Potrebno je (za pleh 25 cm x 35 cm):
500 g lisnatog testa (1 paket)
6 jaja
100 g kokosovog šećera
70 g ovsenog brašna
600 g mleka (1,6 % mlečne masti)
250 g slatke pavlake
tečni zaslađivač, po ukusu
Priprema:
Od lisnatog testa razvucite dve kore dimenzija malo većih od dimenzija pleha (kore se pri pečenju skupe). Donju koru stavite u pleh, a zatim je viljuškom izbušiti na više mesta kako bi se manje skupila.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 10 do 12 minuta, dok ne porumeni. Koru izvadite, sačekajte da se pleh ohladi pa ispecite gornju razvučenu koru. Ovu koru pre pečenja zarežite nožem na kvadrate, kako bi se gotova krempita lakše sekla.
Priprema fila
Penasto umutite žumanca s kokosovim šećerom, pa dodajte tome brašno. Umutite to, a zatim smesu lagano sipajte u vruće mleko, stalno mešajući mikserom. Ako je potrebno, dodajte tečni zaslađivač po ukusu. Kuvajte oko deset minuta da se zgusne, a zatim sačekajte da se ohladi.
Penasto umutite puter i ubacite ga u fil, a onda sve dobro umutiti mikserom.
Od dva belanceta umutite čvrst sneg, koji ćete, kašiku po kašiku, dodavati filu, uz stalno mešanje. Na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku, kašiku po kašiku, lagano mešajući.
U pleh stavite donju koru, a onda po njoj rasporedite fil i prekrijte ga gornjom korom, koja se može raseći do kraja, na kvadrate, pre nego što se stavi na fil. Ostavite to u frižideru da se stegne. Secite na kocke!
Nutritivna vrednost za 100 g jela
Krempita s kokosovim šećerom: 290 kalorija, 19,4 g ugljenih hidrata, 5,5 g proteina, 21,2 g masti, 0,5 g dijetnih vlakana. Glikemijski indeks: 40; glikemijsko opterećenje: 7,6.
Krempita sa smeđim šećerom: 291 kalorija, 19,6 g ugljenih hidrata, 5,5 g proteina, 21,2 g masti, 0,5 g dijetnih vlakana. Glikemijski indeks: 48; glikemijsko opterećenje: 9,3.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net