Pravilno se hranite, svakodnevno ste fizički aktivni, redovno proveravate nivo glukoze u krvi, a ipak ne uspevate da izbegnete skokove i padove šećera. Otkrijte šta su uzroci loše glikoregulacije.
Greške koje najčešće pravite!
1 Nepravilna kontrola
Pravilna provera vrednosti šećera u krvi – pre i dva sata nakon glavnih obroka, pre spavanja ako uzimate oralne antidijabetike ili u toku noći ukoliko ste na insulinskoj terapiji, pravilno uzimanje odgovarajuće doze insulina/antidijabetika, adekvatna ishrana i fizička aktivnost od ključnog su značaja za uspešnu kontrolu dijabetesa.
Izostanak bilo kog od pomenutih faktora može izazvati skokove i padove nivoa glukoze u krvi. Neadekvatna kontrola bolesti s vremenom može dovesti do gubitka osetljivosti na tipične znake povišenog ili sniženog nivoa glukoze u krvi.
Šta treba da radite: Redovno vodite dnevnik samokontrole, zapisujte namirnice koje ste pojeli, nivo glikemije, te kako se osećate. Analizom podataka uočićete kad se najčešće manifestuju hipoglikemije ili hiperglikemije, te šta su potencijalni uzročnici koji su doveli do ovih poremećaja.
2 Neodgovarajuća ishrana- veličina porcija i odabir namirnica
Za dobru regulaciju glikemije i prevenciju oscilacija nivoa glukoze u krvi, veoma je važna uravnotežena, pravilna ishrana, odnosno adekvatan izbor namirnica. Iako se čini da se prave minimalna odstupanja od preporučene ishrane to dovodi do velikih oscilacije glikemija.
Šta treba da radite: Koristite odgovarajuće posude i kašike za merenje u nekom periodu, da biste usvojili pravilan način odmeravanja porcija. Uvek obratite pažnju na sadržaj ugljenih hidrata u porcijama i namirnicama. Takođe, možete da se poslužite jednostavnom metodom poređenja.
Na primer, porcija ribe, mesa ili piletine treba da bude veličine vašeg dlana, a 30 g tvrdog sira je kao tri-četiri kockice za igranje. Porcija mleka, jogurta ili povrća je veličine teniske loptice.
…
OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U #14 MAGAZINA “DIABETIKA”