Đumbir se sve više koristi i kod nas, bilo izrendan za čaj ili iseckan kao dodatak grilovanom povrću i mesu. Ipak, treba znati da se ovaj čvornati koren bež boje već hiljadama godina izuzetno ceni – ne samo kao začin već i kao lekovita biljka. O đumbiru se pisalo u grčkim medicinskim knjigama 200 godine pre nove ere, kao i u srednjem veku, kada je pola kilograma ovog korena imalo vrednost današnjih pedeset evra.
Zahvaljujući modernoj nauci, jasno znamo zašto je đumbir tako koristan i zdrav začin. Otkriveno je da sadrži dvadeset fitoenzima – supstanci koje pospešuju zdravlje, a koje se nalaze samo u biljkama – i trenutno se još dosta sastojaka ispituje i istražuje. Jedna od glavnih, koja ovom korenu i daje osoben zemljast miris i oštar, ljutkast ukus, jeste džindžerol. Ova supstanca je srodna kapsaicinu, koji se nalazi u čiliju, i piperinu iz crnog bibera. Šogaol je jedinjenje slične strukture i dejstva kao džindžerol, a proizvodi se samo prilikom sušenja đumbira, i ima znatno oštriji miris, ali i ukus. Prilikom kuvanja, džindžerol se pretvara u zingeron, koji, umesto oštrog i ljutkastog, ima slatkast ukus. Sastojci đumbira blagotvorni su za zdravlje celog organizma, jer deluju protivupalno, analgetski, kao antioksidansi i suzbijaju gljivične infekcije.
1. GORIVO ZA MOZAK
Neurolozi iz Ciriha potvrdili su nedavno da đumbir nije dobar samo za telo već i za mozak. Utvrđeno je da čak devet od ukupnog broja pronađenih supstanci u ovom korenu aktiviraju receptore serotonina, što znači da mozak proizvodi više hormona sreće.
Pored toga, oni direktno utiču na kognitivne procese i obradu podataka. Prilikom ispitivanja sprovedenog na zdravim ženama koje su svakodnevno unosile tabletu koncentrovanog đumbira i imale zadatak da urade testove inteligencije zasnovane na lingvističkoj kompetenciji, reakcijama i prostornoj memoriji, ustanovljeno je da su im se rezultati znatno poboljšali posle dva meseca korišćenja đumbira.
Među ostale namirnice zdrave za mozak spadaju i maslinovo ulje, orasi, semenke i lisnato zeleno povrće. Pomešajte ih u salatu ili ih kratko propržite u voku zajedno s komadićima đumbira – bićete spremni za sve izazove!
2. MOŽE I ZAMRZNUT
Ako se čuva u frižideru, đumbir može ostati svež i do tri nedelje, ali se može držati i u zamrzivaču do šest meseci. Dovoljno je da ga isečete na manje komade dok je još svež, ili izrendate, zavisno od toga za šta ćete ga koristiti, ubacite u plastičnu kesicu i stavite u zamrzivač. Kad ga izvadite iz zamrzivača, koristite ga kao da je svež.
3. PRIRODNI ANTIOKSIDANS
Antioksidativna snaga đumbira u prahu, koja se meri ORAC lestvicom, iznosi čak 28,811 na 100 grama, što je više od ostalih poznatih jakih antioksidansa, kao što su crni biber i crna čokolada. To znači da đumbir ubija određene kancerogene ćelije, naročito one u crevima i jajnicima. Pored toga, ova lekovita biljka sprečava rast i razvoj mnogih drugih vrsta oboljenja i bakterija, među kojima su i bolesti desni i respiratorne infekcije. U slučaju prehlade, najbolje je na svaka dva sata popiti po šolju čaja od đumbira u prahu (pola kašičice na šolju).
4. REGULIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI
Ako dodate đumbir u kolače ili drugu zaslađenu hranu, on će ublažiti dejstvo šećera na nivo glukoze u krvi. Dugoročni povoljni rezultati primećeni su i ako se đumbir unosi zasebno. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba s dijabetesom tipa 2 jutarnji nivo šećera u krvi smanjio za 12% posle redovnog i svakodevnog unošenja 2 grama đumbira u prahu.
5. LEČI UPALE
Đumbir blagotvorno deluje i na reumatizam i bolove u mišićima zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, što je potvrdilo istraživanje nedavno sprovedeno na Univerzitetu Majamija. Kod ljudi s artritisom, zabeleženo je umanjenje bolova u zglobovima i ukočenosti za oko 40% posle konzumiranja kapsula od 255 mg koncentrisanog đumbira (što odgovara količini od 35 kg đumbira). Naučnici su u svojim zaključcima otišli čak dotle da tvrde da će se u budućnosti đumbir upotrebljavati kao delotvornu prirodnu zamenu za nesteroidne protivupalne lekove, kao što je ibuprofen, jer je u stanju da spreči citokine, molekule proteinske prirode koji izazivaju upale. Prema rezultatima dobijenim na Fakultetu za medicinu Univerziteta u Merilendu, ova ista svojstva đumbira doprinose održavanju zdravlja arterija, a samim tim i holesterola.
Grčki naučnici su došli do zaključka da je svakodnevna upotreba samo dve kašike rendanog đumbira dovoljna da se umanji bol u mišićima posle intenzivnog vežbanja.
Obogatite sos, distana jela, supe i čorbe sitno seckanim đumbirom i ostalim začinima protivupalnih svojstava, kao što su kurkuma i beli luk, da biste se zaštitili od bolesti i ostali zdravi.
6. SMIRUJE STOMAČNE TEGOBE
Đumbir je možda najpoznatiji kao lek protiv mučnine. Bilo da se radi o mučnini izazvanoj putovanjem, pokvarenom hranom ili nuspojavama tretmana lekovima, đumbir sprečava oslobađanje hormona koji izazivaju mučninu i olakšava normalnu aktivnost stomačnih mišića. Delotvoran je i u slučaju oslobađanja od gasova u crevima.
U tu svrhu, najbolje je žvakati mali komad oljuštenog đumbira, naravno – ako vam njegov jak ukus nije nepodnošljiv. Za podsticanje varenja, đumbir je korisno dodati u marinade. On sadrži proteolitične enzime, koji razgrađuju proteine. Drugim rečima, ukus ribe ili mesa biće znatno intenzivniji, a telo će proteine dosta lakše svariti i iskoristiti ih.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net